Margriet logo
Orange the world Margriet Winterfair Beeld David Stegenga
Beeld David Stegenga

Hoofdredacteur Helene van Santen en Daphne Deckers openen Margriet Winterfair

Eindelijk was het zover: de twintigste editie van Margriet Winterfair is vrijdag feestelijk geopend door Margriet-hoofdredacteur Helene van Santen en Daphne Deckers. Samen blikten zij terug op negentien Winterfair-jaren en stonden zij stil bij de Internationale dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

Ben jij er deze week ook bij? Margriet Winterfair vindt plaats van 25 november t/m 1 december in de Brabanthallen in Den Bosch. Koop je tickets via de Margriet Winterfair ticketshop.

Twintigste editie Margriet Winterfair

Dit jaar vieren we een bijzonder jubileum: de twintigste editie van Margriet Winterfair is begonnen. En volgens hoofdredacteur Helene gaan we deze editie extra goed vieren. Voor de opening werd voormalig fotomodel, schrijfster, columniste, presentatrice, actrice, scenarioschrijfster én jurylid van Margriet’s modellenwedstrijd, Daphne Deckers uitgenodigd. Samen bespraken zij belangrijke thema’s en blikten zij terug op twintig jaar Margriet Winterfair

Margriet’s modellenwedstrijd

Als eerst werden de zeven finalisten van Margriet’s modellenwedstrijd voorgesteld aan het publiek. “Vroeger dachten we bij het woord ‘model’ aan een vrouw van begin twintig, maar bij Margriet laten we zien dat je op iedere leeftijd kunt stralen. En dat is ook precies de reden dat we een wedstrijd uit hebben geschreven: alle 60+ vrouwen van Nederland konden zich aanmelden om het nieuwste covermodel te worden”, vertelt Helene. “Bij Margriet laten we vrouwen zien zoals ze écht zijn: vrouwen met alle maten, kleuren en lengtes. We hebben maar liefst duizend reacties gekregen op onze oproep! En daar heeft de jury de moeilijke taak gehad om zeven vrouwen uit te selecteren.”

Wil je meer weten over Margriet’s modellenwedstrijd en ben je benieuwd hoe en op wie je kunt stemmen? Ga dan naar margriet.nl/covermodel.

Opening Margriet winterfair 2022 Beeld David Stegenga
Beeld David Stegenga

Internationale Dag tegen Geweld tegen vrouwen

Vrijdag is ook een belangrijke dag die op Margriet Winterfair zeker niet onopgemerkt voorbij kon gaan: de Internationale Dag tegen Geweld tegen vrouwen. Wereldwijd voert Orange the World campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, een initiatief dat Daphne een warm hart toedraagt.

Samen stonden Helene en Daphne tijdens de opening stil bij de verdrietige en harde feiten: zo heeft wereldwijd 1 op de 3 vrouwen fysiek en/of seksueel geweld ervaren, heeft 73 procent van de Nederlandse vrouwen seksuele intimidatie meegemaakt, sterven er wereldwijd 137 vrouwen per dag aan geweld van een familielid, partner of ex-partner en sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld in Nederland.

Tijdens Margriet Winterfair besteden we naast de opening aandacht aan dit enorme wereldwijde probleem in het Margriet Huis. In meer dan honderd landen worden vanaf donderdagavond gebouwen en andere objecten oranje uitgelicht en worden er verschillende activiteiten georganiseerd om het geweld te voorkomen en te stoppen. Ook de hal op Margriet Winterfair kleurt daarom oranje.

Oranje handschoen

Tijdens Margriet Winterfair vind je in het Margriet Huis meer informatie over de campagne van Orange the World en ook in Margriet 51 besteden we er aandacht aan, onder andere met indrukwekkende interviews met vrouwen die te maken hebben gehad met geweld. Het logo van Orange the World is een oranje hand. Om een krachtig gebaar te maken kreeg iedereen donderdag bij de ingang van de Fair een oranje handschoen. Iedereen in het Margriet Theater trok de handschoen aan en stak hun hand in de lucht om steun betuigen om het geweld tegen vrouwen te voorkomen en te stoppen. Want hoewel Margriet Winterfair hét gezelligste winterfeest van Nederland is, mag dit thema zeker niet vergeten worden.

RedactieDavid Stegenga

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden