null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Winnen: 5x 2 bioscoopkaartjes en het boek ‘Kom hier dat ik u kus’ (VERLOPEN)

De verfilming van het gelijknamige boek Kom hier dat ik u kus is een prachtige, pakkende film vol emotie die je nog lang bij zal blijven. Margriet's Alexandra mocht hem bekijken en was meteen onder de indruk: "ik voelde ineens een traan over mijn wang biggelen... "

Margriet geeft 5x een pakket weg bestaande uit 2 bioscoopkaartjes én het boek Kom hier dat ik u kus van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck.

De roman

In 2014 schreef Griet Op de Beeck haar tweede roman, Kom hier dat ik u kus en het werd meteen een bestseller. Het is een verhaal over hoe we als mens gevormd worden door onze families en verledens. Hoe rolpatronen en verwachtingen ons klem zetten en belemmeren om voor onszelf te kiezen. En nu is het dus verfilmd en vanaf 10 december in de bioscoop te zien.

De film Kom hier dat ik u kus

Dit tragikomische verhaal gaat over het meisje Mona. We zien haar als negenjarige, als twintiger en als dertiger. Mona is negen jaar oud, als haar moeder bij een auto-ongeluk overlijdt. Vader Vincent, tandarts, leert als snel een nieuwe vrouw kennen die hij aan Mona en haar kleine broertje Alexander voorstelt: Marie. Mona moet haar op een gegeven moment ‘moeder’ gaan noemen, ook al wil ze dat eigenlijk niet. Voor haar eigen verdriet, om haar moeder, is niet echt ruimte. Marie is nogal een drama queen en Mona doet er alles aan om het voor Marie goed te doen, ook al gaat dat ten koste van haarzelf. En die houding wordt een beetje haar manier van doen in het leven.

Het verhaal

Mona cijfert zichzelf weg. Doet haar best het iedereen zo veel mogelijk naar de zin te maken. Of dat nou voor Marie is of de regisseur voor wie ze later werkt als dramaturg, of voor haar vriend, de gevierde schrijver. De film is opgedeeld in drie delen waarin we Mona op verschillende leeftijden zien. Het pleasen waar ze als kind al mee begint, is prachtig subtiel in beeld gebracht. Je ziet het aan kleine dingen: de bordjes vast naar de keuken brengen, chauffeur spelen voor haar vriend, proberen te bemiddelen tussen haar broer Alexander en Marie. En telkens gaan mensen weer over haar grenzen heen. Totdat ze het besef krijgt: ik moet het heft in eigen handen nemen en zelf kiezen waar ik gelukkig van word. Tot hier en niet verder.

Reactie op de film

Een prachtige film vond ik het, heel goed geacteerd. Ongelooflijk knap dat onderliggende emoties zo zichtbaar worden zonder dat er iets gezegd wordt. Bij een van de momenten waarop de oudere Mona haar best doet om het iedereen naar de zin te maken en anderen alleen maar met zichzelf bezig zijn, voelde ik ineens een traan over mijn wang biggelen... Dit zegt Griet Op de Beeck over de verfilming: “Ze hebben er een prachtige, pakkende, beklijvende film van gemaakt. Geloof me, u wil dit niet gemist hebben.” Ik ben het helemaal met haar eens.

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (16, 20 en 22). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

null Beeld

Kans maken?

Wil jij kans maken op vijf keer twee bioscoopkaartjes en het boek Kom hier dat ik u kus? Vul dan voor vrijdag 11 december 2020 het formulier hieronder in en wie weet ben jij een van de gelukkige winnaars.

Beeld | Septemberfilm, Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Manon MaasGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden