Winnen: het indrukwekkende boek Rinkeldekink van Martine Bijl

Deel dit artikel:

In september 2015 kreeg Martine Bijl een hersenbloeding. Na haar langdurige herstel in een revalidatiecentrum waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis. Haar taalvermogen bleef onaangetast.

Het boek ‘Rinkeldekink’ gaat over partners en therapeuten, over welzijnstaal, over de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen. Ze schrijft indringend, eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.

Martine schrijft…

“Er woont een vreemd wezen in mij. Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur naar mijn brein openstond, is hij erin gekropen. Sindsdien ben ik me bewust van wat zich in mijn kop bevindt. Ik ken mijn hersens niet, ik heb er nooit over nagedacht. Ik weet ook niet wie de bezoeker is, ik heb hem niet uitgenodigd.

Hij betekent chaos, maar ik noem hem anders, omdat ik op die manier minder bang voor hem ben. Wie je een naam geeft, daar moet je vriendschap mee kunnen sluiten, als met een huisdier. Daarom heet hij nu E.T., naar de buitenaardse oudemannetjespuber in de film van Steven Spielberg. En meteen weet ik hoe hij eruitziet. Ik denk dat E.T. ook bang voor mij is, hij is in elk geval erg humeurig. Als we elkaar onverwacht aankijken, krijsen we allebei van schrik en ontzetting.”

Verder lezen?

Margriet mag 10 exemplaren weggeven van dit aangrijpende boek. Wil jij kans maken? Vul dan vóór 6 december onderstaand winformulier in!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.