Winnen: 10x het boek ‘Voorbij voorbij’ van Clairy Polak (verlopen)

Deel dit artikel:

Pinterest

Toen de ziekte van Alzheimer bij haar man Nico de herinneringen aan dertig jaar huwelijk had weggevaagd, vroeg journaliste en radio- en televisiepresentatrice Clairy Polak zich af of dit ook de betekenis van hun relatie tot nul reduceerde. Het antwoord staat in haar roman Voorbij, voorbij.

Clairy Polak (63) vertelt in Margriet 31: “Het feit dat ik dit verhaal in de openbaarheid breng, is misschien verrassend – ook voor mijzelf – omdat ik mij altijd verre heb gehouden van het bekende Nederlanderschap. Maar ik vind dat ik iets te vertellen heb. Mensen kunnen niet bevroeden wat het is om dag en nacht met een partner met alzheimer samen te leven. Zo’n persoonlijk boek is heel kwetsbaar, maar misschien is dat ook wel een van de redenen dat ik het heb geschreven: onder ogen zien hoe kwetsbaar je wordt in zo’n situatie. Je hoort vaak zeggen: alzheimer? O, dat heeft mijn oma, vader of tante ook. Dat is al heel dichtbij, maar een partner met wie je 24 uur samenleeft is wel een ander verhaal.

Toen ik vier jaar geleden niet langer voor Nico kon zorgen en hij naar een gesloten verpleegtehuis was verhuisd, ontstond de behoefte om voor mijzelf op papier te zetten wat er in de afgelopen hectische jaren allemaal was gebeurd. Wat er kapotgemaakt was en wat er nog over was. En hoe ik mijzelf en ons daarin staande had proberen te houden. Dat lukte niet. Na een paar maanden heb ik het weggelegd, en concentreerde mij op het krijgen van werk, omdat ik daarmee noodgedwongen een aantal jaren vrijwel was gestopt.

Vorig jaar zomer, toen ik na de laatste uitzending van Het filosofisch kwintet (een televisieprogramma van Human op NPO 1 met een filosofische discussie, red.) weer een maagdelijke agenda had, dacht ik: ik ga het toch weer proberen. Het lukte pas toen ik van Nico en mijzelf twee romanfiguren had gemaakt: Leo en Judith. Blijkbaar gaf mij dat de afstand om er over te kunnen schrijven. Het boek is grotendeels aan de werkelijkheid ontleend, maar een één-op-éénverslag van wat ons is overkomen is het niet. Het is uiteindelijk een boek geworden denk ik – hoop ik – over de liefde.”

Lees de rest van het interview met Clairy in Margriet 31 (vanaf vandaag in de winkel).

Wil jij kans maken op het boek Voorbij, voorbij? Vul dan vóór 8 augustus het winformulier in en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Fotografie | Mariël Kolmschot