Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Winnen

WINNEN: 5X het boek ‘Kakeibo’ van Inge Boot en Marina Steinmann

lkfrv4r65nsd_selected_wide_1200.jpg

Houd je ook aan het einde van je geld een stukje maand over? Dan heb je zéker wat aan de spaartrend Kakeibo. Met deze Japanse spaarmethode zeg je vaarwel tegen financiële stress.

Kakeibo betekent vrij vertaald huishoudboekje en bestaat al meer dan honderd jaar. Bij deze manier van budgetteren schrijf je dagelijks in een gelddagboek wat je uitgeeft. Doordat je alles handmatig op papier zet, ben je bewuster van je financiële gedrag en dat helpt je om te sparen.

Kakeibo stappenplan

Voordat je begint met het bijhouden van je uitgaven, stel je eerst een soort spaarplan op. Dat gebeurt in een aantal simpele stappen:

  1. Kijk wat er per maand binnenkomt aan vaste inkomsten.
  2. Bedenk welke doelen je hebt en welk bedrag je daarvoor wilt sparen.
  3. Kijk wat je vaste uitgaven zijn. Denk aan de huur, energierekening en hypotheek.
  4. Haal van de inkomsten de uitgaven af en deel het bedrag door 4,5. Nu weet je precies hoeveel je per week mag besteden aan losse uitgaven, zoals kleding, boodschappen enzovoort.

In je Kakeiboboek schrijf je iedere week je contante en pinuitgaven op. Zo maak je je financiën inzichtelijk en zie je of je te veel heb uitgegeven of misschien zelfs nog (extra) geld overhoudt.

Kans maken?

Wil je aan de slag met deze spaarmethode? Wij geven vijf keer het boek Kakeibo van Inge Boot en Marina Steinmann weg. Om kans te maken vul je vóór 9 september je gegevens hieronder in en meld je je aan voor de nieuwsbrief. Wie weet ben jij een van de gelukkige winnaars.

Beeld | Getty Images

Ook interessant