Margriet logo
null Beeld

Ikigai: 10x hét Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven (verlopen)

Op de Japanse eilandengroep Okinawa – in het dorp Ogimi, om precies te zijn – wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ook ter wereld. Wat is hun geheim?

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. De auteurs van het boek Ikigai vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het recept is voor een optimistisch en gezond leven. Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent 'Eet tot je voor tachtig procent vol zit', dat is veel gezonder voor je lichaam. Ook hebben ze een moai om zich heen, iedere Japanner heeft een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor ze klaarstaan.

Hun tien voorschriften voor een lang en gelukkig leven:

1 Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen

Wie stopt met de dingen die hij goed kan en graag doet, raakt de zin van zijn leven kwijt. Daarom is het belangrijk ook na je ‘officiële’ arbeidsleven waardevolle zaken te doen: doorgaan, schoonheid of nut brengen voor anderen, hulp bieden en vorm geven aan onze kleine wereld.

2 Doe rustig aan

Haast is omgekeerd evenredig met kwaliteit van leven. Zoals een oud Nederlands spreekwoord luidt: langzaamaan, dan breekt het lijntje niet. Wanneer we het jachtige bestaan achter ons laten, krijgen tijd en leven een nieuwe dimensie.

3 Eet je niet helemaal vol

Ook wat voedsel betreft geldt ‘minder is meer’. Om langer gezond te blijven moet je je volgens de eerder genoemde 80 procent-regel niet volproppen, maar juist iets minder eten dan de hoeveelheid waar je trek in hebt.

4 Omring je met goede vrienden

Zij laten zorgen met een goed gesprek verdwijnen en vertellen anekdotes die het bestaan lichter maken. Bij goede vrienden kun je terecht voor advies. Mensen om lol mee te maken, gedachten en dromen mee te delen… Kortom, om te leven.

5 Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag

Water beweegt, het stroomt fris en staat niet stil. Op dezelfde manier heeft ook jouw lichaam dagelijks wat onderhoud nodig om het vele jaren te kunnen volhouden. Dus, kom in beweging! Bijkomend voordeel is dat door die lichaamsbeweging gelukshormonen worden aangemaakt.

6 Lach

Met een vriendelijke uitstraling maak je vrienden en raak je zelf ontspannen. Dus gaat het niet zo goed, dan mag je dat best even beseffen. Als je daarna maar weer ziet dat de zon schijnt en je je realiseert dat de wereld vol kansen zit. Sta open in het hier en nu, wie weet wat voor moois er gebeurt. Dan heb je ook weer reden om te lachen!

7 Zoek de natuur op

Hoewel de meeste mensen in de stad wonen, zijn we gemaakt om één te zijn met de natuur. Dus zoek geregeld het strand, de duinen of het bos op om je geest op te laden.

8 Wees dankbaar

Bedank je voorouders, de natuur die je voorziet van lucht en voedsel, de mensen met wie je je leven deelt en hebt gedeeld, alles waarvan je dagelijkse bestaan oplicht en waardoor jij blij bent dat je leeft. Wijd een moment van de dag eraan om te beseffen waar je dankbaar voor bent en je geluksstroom zal groeien.

9 Leef in het nu

Treur niet langer over het verleden en wees niet bang voor de toekomst. Alles wat je hebt, is de dag van vandaag. Gebruik hem zo goed mogelijk, zodat het een dag wordt om nooit te vergeten.

10 Volg je ikigai

In jou zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven, tot het einde van je dagen. Als je je ikigai nog niet gevonden hebt, kan dat je volgende missie zijn.

null Beeld

Meer weten?

Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven, Francesc Miralles en Héctor García

(€ 15 Boekerij)

Bekijk ook:

Gezonder leven, dokter Rutger vertelt je er alles over:

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden