Margriet logo
Een loopbrug over het water. Beeld dpa/picture alliance via Getty I
Beeld dpa/picture alliance via Getty I

Flow magazine

Vaker niets doen: met deze tips wordt het makkelijker

Op maandag 13 maart startte de together editie van Een week voor jezelf van Flow Magazine. In deze week leer je onder andere hoe je vaker voor jezelf kunt kiezen. Nu al aan de slag en meer tijd vrijmaken om even helemaal niets te doen? 3 tips voor vaker niets doen.

Dit artikel is afkomstig van Flow Magazine. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

1. Maak het kleiner

Om jezelf meer ruimte te geven om te lanterfanten, te vertragen, gebruikt psycholoog Patty van Ziel de kernwoorden ‘kleiner’ en ‘minder’: “Onze wereld is zo groot geworden. We willen van alles weten en we wéten ook van alles. De kunst is om het wat kleiner te maken. Ik denk dat het belangrijk is dat je jezelf elke dag de vraag stelt: waarom doe ik vandaag wat ik doe? Stel dat je besluit om op je vrije avond naar een theaterstuk te gaan. Vraag je dan eerst af: waarom doe ik dit? Omdat ik er gelukkiger van word? Dan is het prima, natuurlijk. Of wil ik er alleen maar over kunnen meepraten? En hoe belangrijk is dat dan voor mij? En zijn die mensen met wie ik erover praat zo belangrijk dat ik dat wil doen? Blijf dus kritisch: waarom doe je iets?”

2. Weg met perfectie

Doe perfectionisme de deur uit en laat soms je innerlijke lapzwans toe. En vooral: veroordeel jezelf daar niet om. Tom Hodgkinson, schrijver en oprichter van tijdschrift voor lummelaars The idler, adviseert in zijn boek Leve de vrijheid: ‘Leg de lat lager. Doe kalm aan. Geef je over aan vrolijkheid. Accepteer wanorde.’ Uit ervaring weet hij: daar wordt een mens gelukkiger van.

3. Zet afrem-momenten in je agenda

Heb je de neiging om steeds maar door te hollen, stel dan een paar keer per dag het alarm in op je telefoon. Om jezelf eraan te herinneren even tien minuten lekker aan te sloffen.

Neem samen met Flow tijd voor jezelf

Op maandag 13 maart start de together editie van Een week voor jezelf. We gaan we met zijn allen van start om gezamenlijk beter leren niets te doen en orde te scheppen in de chaos in ons hoofd. En in deze editie doen we het samen. Omdat het zo fijn kan zijn: een stok achter de deur, weten dat je niet alleen bent en vragen stellen aan Flow-deskundigen. Lees meer en meld je aan voor Een week voor jezelf – together.

Dit artikel komt van flowmagazine.nl. Flow is een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast.

Flow magazine - Otje van der Lelijdpa/picture alliance via Getty I

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden