Margriet logo
Sorry zeggen: een vrouw met haar arm om een jonge vrouw. Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Flow Magazine

Sorry: waarom het zo moeilijk is om te zeggen (+ tips)

‘Sorry, ik heb een fout gemaakt.’ Het is niet altijd makkelijk om deze woorden te zeggen tegen iemand die je verdriet hebt gedaan. Waarom vinden we het zo lastig en hoe wordt het makkelijker?

Dit artikel is afkomstig van Flow Magazine. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

Sorry, sorry, sorry. De moeilijkheid zit hem niet persé in het woord zelf. Wel in het uitspreken ervan, omdat het vaak gepaard gaat met een spannend gesprek.

Volgens Reach Out, een website die jongeren helpt op het gebied van psychologie, kan het maken van excuses je een rot gevoel over jezelf geven. Omdat er aan het maken van excuses vooraf gaat dat je inziet dat je een fout hebt gemaakt. Het helpt als je beseft dat iedereen fouten maakt. Geef gewoon toe – aan jezelf en de ander – dat je iets niet helemaal slim hebt aangepakt, daar groei je van. Hoe wordt sorry zeggen makkelijker? Deze tips uit het artikel van Reach Out kunnen helpen.

Zo zeg je (gemeend) sorry

  1. Zeg voordat je begint wat lieve dingen tegen jezelf. Dat klinkt misschien raar, maar het helpt om juist je goede eigenschappen en daden te benoemen. Als je ziet wat je allemaal wél goed doet, is het makkelijker om te accepteren dat er af en toe iets mis gaat en klinkt je ‘sorry’ ook meer gemeend.
  2. Bedenk voor jezelf waarom je sorry zegt. Klinkt als een open deur, maar voor de ontvanger van de excuses is het fijn om te horen waaróm je sorry zegt.
  3. Geef in het gesprek toe dat je fout zat.
  4. Laat merken dat je begrijpt wat de impact van je fout op de ander is geweest en benoem dit. Bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat je je door mijn fout verdrietig voelt.’
  5. Dan komt de ‘sorry’. Enne, geen ‘maar’ erachteraan.
  6. Vraag of de ander je kan vergeven en wat je voor diegene kunt doen om je fout te herstellen. Is dit niet mogelijk omdat je iemand bijvoorbeeld gekwetst hebt met woorden, benadruk dan dat het niet nog eens zal gebeuren.
  7. Geef de ander tot slot de tijd om je excuses te laten bezinken en check op een later moment weer bij diegene in.

Meer lezen van Flow Magazine

Ruzie maken op een positieve en goede manier: hoe doe je dat?

De voordelen van onzekerheid.

Sara heeft vriendschapsverdriet en schrijft erover.

Dit artikel komt van flowmagazine.nl. Flow is een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast.

Flow Magazine - Bente van de WouwGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden