Grootmoeder en kleinkind knuffelen elkaar. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Oppasoma en -opa: zo wordt het een succes

Fijn als je opa en oma op hun kleinkind willen passen, maar hun rol als oppasoma en -opa kan ook voor spanningen zorgen. Hoe zit het met regels en flexibiliteit. Kortom: hoe zorg je dat het leuk blijft voor beide partijen?

Dit artikel is afkomstig uit Ouders van Nu. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

Opa’s en oma’s passen steeds vaker op in Nederland. Veel grootouders vinden het heerlijk om te doen, al is het soms wat zwaar. Daarom hebben wij hieronder vijf zaken op een rij gezet waar je van te voren goed over moet nadenken.

Tip! De leukste voorleesboeken voor kinderen shop je via deze link.

1. Hoe vaak?

Hoeveel opa en oma willen oppassen is afhankelijk van de situatie, de eigen wensen en die van de (schoon)ouders. Misschien speelt ook de fysieke gesteldheid een rol: zorgen voor een kind kan behoorlijk intensief zijn. Zoek dus naar een goede balans voor kind en grootouders. Bespreek van tevoren wat je wilt en wat haalbaar is.

2. Thuis of bij de oppasoma en -opa?

Sommige grootouders gaan naar hun kleinkind toe, andere passen op in hun eigen huis. Beide situaties hebben zo hun voordelen. In het eerste geval hoeven ouders niet met de complete babyuitrusting te slepen. Het kind blijft in zijn vertrouwde omgeving en kan gewoon in zijn eigen bedje slapen. Maar opvang in het huis van de oppasoma en -opa heeft ook voordelen: zij hoeven ’s ochtends niet extra vroeg op, en bovendien kunnen ze in hun eigen omgeving pronken met hun kleinkind.

3. De regels

Of je wilt of niet: wanneer opa en oma regelmatig oppassen, verandert hun rol ook gedeeltelijk in die van medeopvoeders. Maak daarover van tevoren duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: aan welke regels is het kind gewend en in hoeverre mogen de oppasoma en -opa daar van afwijken? Vinden de ouders het goed als het kind af en toe wordt verwend? En zijn er andere regels bij de grootouders thuis dan wanneer ze in het huis van de kinderen zelf oppassen?

4. Het dagritme

Kleine kinderen gedijen bij regelmaat, ook op de dagen met hun oppasoma en -opa. De ouders kunnen vragen om het vaste ritme van het kind daarom zo veel mogelijk te volgen als het gaat om slaap- en etenstijden. Laat ze liever geen overvolle dagen plannen.

5. Voeding

Veel ouders en grootouders maken duidelijke afspraken over voeding. Dat kan te maken hebben met de leeftijd van jullie kind en met jullie opvattingen. Door één lijn met de grootouders te trekken, weet het kleinkind precies waar hij aan toe is en raakt hij niet in de war van tegenstrijdige regels.

Meer lezen over ouderschap? Volg de ontwikkeling van je zwangerschap of kind met onze wekelijkse updates in je mailbox. Schrijf je nu in op www.oudersvannu.nl/groeikalender.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden