Margriet logo
Onderzoek: wie minder stress of angst wil ervaren, mag vooral liever voor zichzelf zijn Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Flow Magazine

Onderzoek: wie minder stress of angst wil ervaren, mag vooral liever voor zichzelf zijn

Lief voor jezelf zijn, is niet altijd makkelijk. Leer met compassie naar jezelf kijken in de Week voor jezelf – together editie van Flow Magazine op 13 maart. Volgens onderzoek zorgt het namelijk echt voor een gezondere mindset.

Dit artikel is afkomstig van Flow Magazine. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

Liever voor jezelf zijn is gezond

Tijdens een onderzoek naar zelfcompassie van Oxford University samen met University of Exeter kregen vijf groepen studenten audio-instructies te horen en moesten ze daarna vragen beantwoorden.

Twee groepen deden een vriendelijke bodyscan en kregen aanwijzingen om dit met liefde en vriendelijkheid naar zichzelf te doen. De andere deelnemers luisterden naar instructies die ervoor zorgden dat ze kritischer naar zichzelf gingen keken.

Zelfcompassie maakt je mentaal en fysiek sterker

Wat bleek? De studenten die de vriendelijke versie hoorden, hadden een veel lagere hartslag dan de andere deelnemers. De studenten van de andere groep transpireerden ook veel meer en hadden een hogere hartslag. Beide reacties horen bij stress en angst.

De onderzoekers concludeerden dat lief voor jezelf zijn en positieve gedachten hebben over jezelf je mentaal en fysiek gezonder maakt.

En het voelt gewoon veel beter natuurlijk, vriendelijke gedachten, in plaats van een kritische stem.

Volg samen de training Een week voor jezelf

Op maandag 13 maart startte de together editie van Flow Magazine Een week voor jezelf. In deze online training waarbij je elke dag een uurtje voor jezelf neemt, leer je aardiger te zijn voor jezelf. Volgende week start de together editie, waarin deelnemers met z’n allen de training starten en afsluiten. Omdat het zo fijn kan zijn: een stok achter de deur, weten dat je niet alleen bent en vragen stellen aan Flow-deskundigen.

Dit artikel komt van flowmagazine.nl. Flow is een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast.

Flow Magazine - Jeannette JonkerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden