4x tips om makkelijker in te dutten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Makkelijker indutten: 4x tips voor een betere nachtrust

Als je vaak een slechte nacht hebt, is het fijn om te weten wat de oorzaak is en wat zou kunnen helpen. Daarom vier tips voor een betere nachtrust.

Dit artikel is afkomstig uit Flow Magazine. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

Volgens een artikel van HLN hebben veel mensen last van slapeloosheid. Om met een uitgerust hoofd en het goede been uit bed te kunnen stappen, deelt psycholoog Corinne Sweet in haar boek 2 Minutes to sleep verschillende oorzaken van slapeloosheid en tips om makkelijker in te dommelen.

4 tips voor een betere nachtrust

1. Reflecteer op je levensstijl

Cafeïne, weinig beweging, alcohol of een onregelmatig werkritme; het zijn allemaal dingen die een negatieve invloed op je nachtrust kunnen hebben. Sporten kan wél je nachtrust verbeteren, alleen niet als je dat vlak voor bedtijd doet. Als je toch graag in de avonden sport, kun je beter voor een rustige variant gaan. Pilates of yoga kunnen ervoor zorgen dat je beter slaapt, volgens Sweet.

2. Zorg voor een goede slaapomgeving

Dat de herrie van een buurtfeest of de leeslamp van je partner voor slapeloosheid kan zorgen is misschien een open deur. Maar ook die te felle lantaarnpaal of rondrennende hond kan ervoor zorgen dat je langer ligt te woelen. Daarom geeft Sweet een paar handvatten voor de ‘ideale’ slaapomgeving: oordopjes bij geluidsoverlast, verduisterende gordijnen, een temperatuur tussen de 16 en 18 graden en geen beeldschermen in de buurt.

3. Over beeldschermen gesproken…

Het blauwe licht van telefoons, tablets of televisies kan ervoor zorgen dat je lichaam geen melatonine (slaaphormoon) aanmaakt en dat je hersenen actief blijven. Ons hoofd heeft even de tijd nodig om uit te staan, zodat het ons kan voorbereiden op een goede nacht. Sweets tip: kijk twee tot drie uur voor het slapengaan niet meer naar beeldschermen.

4. Minder stress, meer selfcare

Stress verminderen, het is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn geneigd om onze agenda’s vol te plannen en af en toe (of regelmatig) over onze grenzen heen te gaan. Maar als je voor voldoende ontspanning zorgt, kun je daar niet alleen een rustiger hoofd, maar ook een betere nachtrust voor terugkrijgen. Volgens Sweet is een toegankelijke manier om hiermee te beginnen korte pauzes nemen door de dag heen, al is het maar twee minuten op de wc. Vind je het lastig om ‘niet productief’ te zijn? Dan kun je beginnen met het strekken van je spieren tijdens een telefoongesprek of het doen van ademhalingsoefeningen tijdens je werk.

Dit artikel is afkomstig van flowmagazine.nl. Flow is een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast.

Flow magazineGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden