Margriet logo
Een vrouw in de tuin. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Uit vtwonen

Kun je buitenplanten ook binnen neerzetten?

Van een tuin, terras of balkon word je in de lente en zomer spontaan vrolijk. Alles bloeit en groeit en al die kleuren bij elkaar zijn fantastisch. Maar wat als je geen buiten hebt en toch wilt genieten van bloeiende tuinplanten? Kunnen buitenplanten dan ook binnen staan? We zochten het voor je uit.

Dit artikel is afkomstig uit vtwonen. Dagelijks verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

Buitenplanten naar binnen

In de praktijk zal het lastig worden om een buitenplant binnen net zo mooi te laten groeien. In huis is het klimaat nou eenmaal niet optimaal voor buitenplanten. Binnenshuis zal het naast te warm, ook te droog zijn. Daarnaast hebben buitenplanten veel zonlicht nodig en dat krijgen ze binnen simpelweg stukken minder. Vandaar dat de meeste kamerplanten die we in huis hebben staan, tropische schaduwplanten zijn.

Maar niets is onmogelijk! Als je over groene vingers beschikt en redelijk wat plantenkennis hebt, kun je het een en ander proberen. Er zijn namelijk planten die het in bepaalde periode prima doen binnen. Zo kunnen sommige buitenplanten in de winterperiode in huis overleven en zijn bollenplanten als narcissen, tulpen en hyacinten bekende buitenplanten die het binnenshuis enige tijd goed doen. In de zomer zou je lavendel binnen kunnen zetten.

Lees ook: Waarom plantenvoeding onmisbaar is voor jouw groene vrienden

Als je het dan toch wilt proberen

Durf je de uitdaging aan? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zorg in ieder geval voor een mooie bloempot voor de buitenplanten met drainage aan de onderkant. Het water moet niet in de pot kunnen blijven staan, omdat de wortels van de planten dan gaan rotten. Buiten verdwijnt het water immers ook steeds dieper in de grond.

Let the sunshine in

Geef de planten zoveel mogelijk zonlicht, kies dus voor een plekje direct bij het raam. Ideaal zou een vensterbank zijn of een serre met veel ramen. Omdat de buitenplanten naar het licht groeien, is het belangrijk om ze regelmatig te draaien. Niet alleen voor de balans van de plant, het ziet er ook gewoon een stuk mooier uit.

Lees ook: Vol in de zon: 5x planten voor op de vensterbank

Luchtvochtigheid

Naast het regelmatig water geven van de planten, is het ook belangrijk om ze elke week te besproeien. Een plantenspuit is dan ook onmisbaar. Omdat de luchtvochtigheid buiten over het algemeen veel hoger ligt, is het belangrijk om dat voor de plant zoveel mogelijk na te bootsen.

Plagerij

Ook goed om in het achterhoofd te houden: door de temperatuur in huis zijn buitenplanten een stuk gevoeliger voor plagen en ziekten. Zo zijn veel planten binnenshuis een stuk vatbaarder voor luizen. Houd de planten dus goed in de gaten.

Dit artikel komt van vtwonen.nl. Meer tips over tuinieren? Ga naar vtwonen.nl.

vtwonenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden