Margriet logo
Goedkoper kijken: zo bespaar je geld op streamingdiensten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goedkoper kijken: zo bespaar je geld op streamingdiensten

Hoeveel abonnementen op streamingdiensten heb jij? Je maakt elke maand weer geld over, maar of dat het wel waard is… Wil je proberen te besparen op streamingdiensten? Wij geven je graag een aantal tips.

Dit artikel is afkomstig uit Veronica Superguide. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

Op tijd opzeggen

Als je wilt weten waar je op kunt besparen, is het verstandig eerst een overzicht van al je lopende abonnementen te maken. Schrijf sowieso op welke streamingdiensten je gebruikt en wanneer je abonnement weer verlengd wordt. Loop voor de zekerheid ook je rekeningen en creditcards na. Het zou zomaar kunnen dat er nog ergens een lang vergeten abonnement loopt.

Kijk de lijst met al je lopende abonnementen nu eens kritisch na. Welke streamingdiensten gebruik je echt? Naar welke kijk of luister je regelmatig genoeg om de kosten van een abonnement te rechtvaardigen? Zitten er streamingdiensten tussen die je de afgelopen maand helemaal niet gebruikt hebt? Hoogste tijd om die op te zeggen.

We raden je hierboven al aan om ook de datum op te schrijven waarop je abonnement weer verlengd wordt. Wil je een streamingdienst opzeggen? Door de datum van verlenging in de gaten te houden, kun je voorkomen dat je onnodig nog een hele maand moet betalen. Ook weet je op die manier precies hoe lang je nog hebt om die ene serie te bingen.

Betaal niet (te veel)

De beste tip om te besparen op streamingdiensten, is om abonnementen af te wisselen. Kies elke maand voor een andere streamingdienst. Neem de eerste maand bijvoorbeeld Netflix. Zeg Netflix op tijd op en kies de tweede maand voor Disney+. Ruil Disney+ vervolgens in voor HBO Max. Wees eerlijk: geen enkele streamingdienst heeft elke dag nieuwe titels die je per se meteen móét zien. Je kunt de films en series best een poosje opsparen. In de maand dat je een bepaalde dienst hebt, kijk je dan meteen alles wat je wilde zien.

Waak ervoor niet twee keer voor dezelfde diensten te betalen. Wist je bijvoorbeeld dat Apple Music bij Apple One zit inbegrepen? Het is daarom zonde om ook nog eens los voor Apple Music te betalen. Deze tip kun je ook toepassen op diensten die vergelijkbare content bieden. Als je voor Spotify betaalt, heb je dan echt wel een tweede muziekdienst nodig?

Er zijn gelukkig ook nog een aantal gratis streaming-alternatieven waar je van kunt genieten. Maak bijvoorbeeld een gratis Spotify-account aan en check het aanbod van NPO Start.

Proefperiodes en andere kortingen

Sommige streamingdiensten bieden proefperiodes aan. Door daar gebruik van te maken, kun je toch mooi een week of zelfs een maand gratis kijken. Zoals hierboven al gezegd: als je het bij één streamingdienst per keer houdt, kun je een hoop van de films en series op je kijklijst wegwerken. Sterker nog: misschien kun je zelfs zoveel kijken dat je na die proefperiode helemaal geen abonnement meer nodig hebt.

Weet je inmiddels op welke streamingdienst je een abonnement wil (houden)? Probeer daar dan korting op te krijgen. Dat kan op verschillende manieren. Denk aan gezinsabonnementen, studentenkortingen of kortingen bij je tv-aanbieder.

Ook als je een jaarabonnement afsluit, krijg je vaak korting. Zo is een jaarabonnement op Disney+ bijvoorbeeld 15 procent goedkoper dan een maandabonnement. Doe dat echter alleen als je heel zeker weet dat je een streamingdienst echt graag wil behouden.

Je las een artikel van Veronica Superguide: Jouw gids in de jungle van films, series en tv.

Veronica Superguide - Alie SierkstraGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden