Margriet logo
Actrice Lotte Verbeek bij de première van
Beeld ANP / AFP

uit Veronica Superguide

9 beroemde Nederlanders in Hollywood die je (waarschijnlijk) niet kent

Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Carice van Houten, Famke Janssen, Michiel Huisman: allemaal klinkende namen in Hollywood én Nederland. Achter de schermen werken er echter véél meer landgenoten aan bekende films, maar zij zijn een stuk minder beroemd in Nederland.

Dit artikel is afkomstig uit Veronica Superguide. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

1. Tom Holkenborg

Componist

De kans is groot dat je wel eens van componist Tom Holkenborg gehoord hebt, mogelijk onder zijn artiestennaam Junkie XL (en JXL). Het is niet zozeer dat hij onbekend is in Nederland, maar dat veel mensen niet weten hoe succesvol Tom nou eigenlijk precies is! In de jaren 90 was hij een succesvol electro-artiest die toerde met The Prodigy, en begin deze eeuw had hij een megahit met de Elvis-remix A Little Less Conversation.

Holkenborg componeerde een paar soundtracks voor kleine films en computergames, waarna dat balletje serieus begon te rollen. 20 jaar later heeft Holkenborg aardig wat grote soundtracks op zijn lijstje staan. Mad Max: Fury Road, Deadpool, Batman vs Superman, Sonic The Hedgehog, Godzilla vs Kong en nog véél meer grote projecten. Het is niet zo dat Nederland ‘te klein’ voor hem is geworden, maar in Amerika werkt hij aan de ene na de andere blockbuster.

2. Hoyte van Hoytema

Director of photography

De regisseur van een film heeft de algemene leiding over filmopnames, en de ‘director of photography’ zorgt ervoor dat alles beeldtechnisch in orde is. Hij is verantwoordelijk voor de belichting, de lenzen, het cameragebruik en is dus enorm belangrijk voor elke film. Hoyte van Hoytema is een Nederlander (hoewel hij inmiddels al jaren in Amerika woont) en een verdomd goede DoP!

Nadat hij aan veel Zweedse films werkte, mocht hij in 2010 voor het eerst meedoen met een Hollywood-film: The Fighter. Voor zijn werk aan Dunkirk kreeg hij een Oscar-nominatie, en andere hits van zijn hand zijn o.a. Spectre, Tenet, Interstellar én de nieuwe horrorfilm Nope.

3. Erik-Jan de Boer

Animator

Het tragische lot van animatoren (of misschien juist een bonus?) is dat hun werk wereldberoemd kan zijn, terwijl ze zelf betrekkelijk anoniem blijven. Erik-Jan de Boer is ‘animation director’, en (in Amerika) een hele bekende! Hij was verantwoordelijk voor de animaties in films als Stuart Little, The Chronicles of Narnia, Night at the Museum én Life of Pi. Voor de laatste film won hij een Oscar, maar de film betekende wel bijna het einde van animatiestudio Rhythm and Hues.

De Boer is nog steeds actief in de filmwereld: hij werkte ook mee aan The Maze Runner, Avengers: Age of Ultron, The Christmas Chronicles én Alice in Borderlands.

4. Jany Temime

Kostuumontwerper

Jany Temime groeide op in Frankrijk, maar in de jaren 70 verhuisde ze naar Nederland om kostuums voor films te ontwerpen. Na veel succes met o.a. Rooie Sien, De Lift, Ciske de Rat en Karakter, ging Temime internationaal.

Haar bekendste werk is waarschijnlijk het ‘costume design’ van meerdere Harry Potter-films. Ze was verantwoordelijk voor alle kleding in The Prisoner of Azkaban tot en met Deathly Hallows Part II. Daarna had ze mooie projecten met o.a. Skyfall, Spectre, Black Widow én de nieuwe Game of Thrones-serie House of the Dragon.

5. Arjen Tuiten

Make-up

Tuiten werd geboren in Friesland, maar kreeg in Amerika les van special-effects-legendes als Stan Winston (Terminator, Jurassic Park), Rick Baker (Men in Black) en Dick Smith (The Exorcist). Tuiten werkte als make-up-artist o.a. aan Terminator III, Pan’s Labyrinth en Maleficent. Voor de film Wonder kreeg hij een Oscar-nominatie.

Tuiten ging daarna lekker door, en ontwierp o.a. de make-up voor Angelina Jolie in Maleficent: Mistress of Evil.

6. Willem de Beukelaer

Stunts

Als je ooit een Nederlandse film hebt gezien, dan is de kans groot dat Willem de Beukelaer (of zijn vader Hammy) daarin verantwoordelijk was voor de stunts. Willem springt echt niet in elke film van een trap af, maar let ook regelmatig op de veiligheid op filmsets. Ook Hollywood-films die in Nederland worden opgenomen maken regelmatig van zijn diensten gebruik. Denk aan: Ocean’s Twelve, The Hitman’s Bodyguard én Dunkirk.

7. Frans Afman

Financier

Frans Afman was een Nederlandse bankier met een enorm filmhart. Samen met producent Dino De Laurentiis ontwikkelde hij het ‘pre-sales-systeem’. In een notendop: filmrechten worden al verkocht voordat een film gemaakt is, waarna met het geld de film wordt gemaakt! Afman was hierdoor betrokken bij megahits als o.a. Dances with Wolves, The Terminator (I en II), When Harry met Sally, Platoon en Total Recall. Da’s niet misselijk!

Helaas gingen er nogal louche figuren met deze vondst aan de haal, waardoor een paar filmstudio’s kopje onder gingen (en zelfs een bank!), maar toen was Afman al vertrokken: die zag de bui al hangen. Frans Afman overleed in 2011.

8. Martin de Boer

Stunt double

Filmsterren zijn enorm kostbaar, en daarom zijn er zo veel stuntmannen en -vrouwen om ze te vervangen. Een behoorlijk prominente is Martin de Boer! Hij is in de Marvel-films de stunt double van Benedict Cumberbatch, in o.a. The Avengers: Endgame, Spider-Man: No Way Home en Doctor Strange and The Multi-Verse of Madness.

9. Lotte Verbeek

Actrice

Op de valreep vinden we tóch nog een actrice in deze lijst. Lotte Verbeek vergaarde internationale roem in de film Nothing Personal (2009), waarvoor ze een Luipaard won op het filmfestival van Locarno. Daarna ging het behoorlijk snel! Ze speelde Geillis Duncan in Outlander, en de vrouw van Vin Diesel in The Last Witch Hunter. Daarnaast had ze een mooie rol in de dramaserie The Borgias.

Verbeek was daarnaast te zien in de Marvel-serie Agent Carter, de hartverscheurende film The Fault in Our Stars én de misdaadserie The Blacklist.

Je las een artikel van Veronica Superguide: Jouw gids in de jungle van films, series en tv.

Veronica Superguide - Stefan KeerssemeeckersANP / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden