Margriet logo
10 belangrijke dingen die kleinkinderen van opa en oma kunnen leren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Uit ouders van nu

10 belangrijke dingen die kinderen kunnen leren van oma en opa

Je hebt het vast weleens gehoord: opa’s en oma’s hebben wel de lusten, maar niet de lasten als ze samen zijn met hun kleinkinderen. Behalve leuke dingen doen samen, kunnen grootouders hun kinderen ook veel leren. Welke tien dingen dat zijn, lees je hier.

Dit artikel is afkomstig uit Ouders van Nu. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

1. Een lesje geschiedenis

Opa’s en oma’s gaan al een tijdje mee dus ze kunnen je kind van alles over vroeger kunnen vertellen. De feiten en weetjes die zij hebben, staan vaak niet eens in boeken beschreven. Grote kans dat je kind aan de lippen of opa en oma hangt als hij of zij vertelt over vroeger. En dat hij een hoop leert van al die bijzondere, spannende en gekke verhalen over vroeger.

2. Omgaan met tegenslagen

Leren lopen gaat met vallen en opstaan en zo werkt het in het leven ook. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Grootouders weten dit als geen ander, want hoe ouder je bent, hoe meer tegenslagen je hebt meegemaakt en hoe beter je ermee leert omgaan (als het goed is). En dus kan opa of oma jouw kind leren hoe hij de draad weer kan oppakken als het eens tegenzit en om niet op te geven.

3. ‘Ouderwetse’ vaardigheden

Groente en fruit verbouwen in een moestuin, naaien, breien of timmeren. Er zullen vast ouders zijn die dit allemaal kunnen, maar het zijn er steeds minder en bovendien hebben ze het al druk genoeg met andere dingen. Gaat je kind dus een dagje naar opa en oma, moedig ze dan vooral aan om samen lekker creatief aan de slag te gaan. Leuk en leerzaam!

4. Dankbaarheid

Kinderen kunnen boos worden om dingen die ze niet hebben of niet mogen van hun ouders. Grootouders weten allang dat het niet draait om spullen, maar om geluk en de kleine dingen die het leven waardevol maken. Ze kunnen hun kleinkinderen dus leren om dankbaar te zijn voor wat ze wel hebben en wat écht belangrijk is in het leven.

5. Ouderwets genieten

Opa’s en oma’s zijn in een tijdperk opgegroeid waarin je nog geen smartphones of iPads had. Nu zal je vader en/of moeder inmiddels heus wel een mobieltje hebben en ook op het internet de weg weten, maar grote kans dat je ouders zichzelf ook prima kunnen vermaken met het lezen van een boek, het maken van een puzzel of een lange boswandeling. Een mooi voorbeeld om te volgen.

6. Geniet van het moment

Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Opa’s en oma’s zijn zich hier als geen ander bewust van. Zij weten dat het leven voorbij vliegt en dat je dus vooral moet genieten van al die mooie momenten. En dat is een wijze les voor je kind. En voor jou ook trouwens.

7. Altijd blijven lachen

Opa’s en oma’s met een flinke dosis humor moet je koesteren. Je kind die helemaal dubbel ligt om een grap van één van jouw ouders is toch een aandoenlijk gezicht? Bovendien kunnen grootouders hun kleinkinderen leren dat humor het beste medicijn is tegen zo ongeveer alles.

8. Respect

Iedere ouder voedt zijn kind op zijn eigen manier op, maar als het goed is leert elk kind om respect te hebben voor ouderen. En hoe leer je dit beter dan in de praktijk? En dat betekent niet dat je kind per se ‘u’ moet zeggen tegen opa of oma. Respect zit hem vooral in kleine dingen zoals rekening houden met elkaar en elkaar waarderen.

9. Stuur eens een kaartje

Mailtje, appjes, social media, alle communicatie verloopt tegenwoordig razendsnel. Is er iemand jarig? Even snel een berichtje tikken en klaar ben je. Voor de meeste grootouders is het nog heel gewoon om iemand te feliciteren met een leuke kaart of een lief briefje te sturen bij een speciale gelegenheid. En wees eerlijk: een echte kaart ontvangen is toch tien keer leuker dan een digitale?

10. Belang van familie

De ene familieband is sterker dan de ander, het ligt er maar net aan hoe jouw familie in elkaar zit. Maar grootouders weten als geen ander hoe belangrijk een goede familieband is. Hoe fijn is het om samen leuke dingen te doen en samen herinneringen te maken en altijd te weten dat je op je familie terug kunt vallen? Ook op opa en oma!

Meer lezen over de ontwikkeling van je kleinkind(eren)? Schrijf je dan nu in voor de wekelijkse nieuwsbrieven in je mailbox via op www.oudersvannu.nl/groeikalender.

Ouders van NuGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden