Margriet logo
null Beeld

Zweetlucht uit kleding krijgen: hoe kun je dit het beste doen?

Zelfs als je kleding hebt gewassen, kan er soms nog een zweetluchtje in blijven zitten. Best vervelend, want je wilt natuurlijk dat je kleding zo fris mogelijk ruikt. Maar hoe kun je nu het beste zweetlucht uit kleding krijgen?

Wij delen hier een paar handige tips.

Hoe ontstaat die zweetlucht?

Zweetluchtjes worden veroorzaakt door melkzuurbacteriën die pas ná het transpireren gaan ruiken. Dit betekent dat je zweetlucht uit kleding kunt verwijderen door het betreffende kledingstuk zo snel mogelijk na het transpireren te spoelen en te wassen. Laat het vooral niet een tijdje in de wasmand liggen, want dan geef je de stinkbacteriën alle tijd om hun werk te doen. Daarnaast wordt het dan ook moeilijker om de zweetvlékken te verwijderen.

Lees ook: Dit plekje in je wasmachine veroorzaakt gezondheidsklachten

Drie effectieve oplossingen om zweetlucht uit kleding te krijgen

Ben je toch te laat? Deze huis-tuin-en keukenmiddeltjes verslaan elk wasmiddel en alle zweetluchtjes.

1. Soda

Laat het kledingstuk eerst minimaal een uurtje weken in sodawater en was het daarna gewoon in de wasmachine. Pas wel op met gekleurde was; soda kan de kleur aantasten, dus deze was kun je beter niet langer dan een uur laten staan. De witte was kun je makkelijk een nacht laten inweken. Wol en zijde moet je ook nooit met soda behandelen.

2. Azijn

Week het kledingstuk in een emmer (keuken)azijn voordat je het wast, minimaal een uurtje, het liefst een hele nacht. Het is belangrijk dat de kleding is doordrenkt met de azijn. Wassen en weg zijn de geurtjes.

3. Dettol

Leg je kleding in een mengsel van één derde Dettol en twee derde water, laat dit één tot drie uur staan en was het daarna gewoon in de wasmachine. Zelfs de gele zweetplekken zouden ermee als sneeuw voor de zon verdwijnen. Test voor de zekerheid wel even of de kleding niet verkleurt.

Wie haast heeft, kan ook een klein laagje Dettol in een wasbolletje met wat water in de wasmachine doen. Ook dit zou volgens veel mensen goed helpen. Je kunt ook wat Dettol mengen met water en dit met een plantenspuit in de oksels van de kleding spuiten. Avondje laten intrekken, wassen en je truitje is weer okselfris.

Belangrijke voorzorgsmaatregelen

Als je merkt dat je kleding regelmatig nog naar zweet ruikt nadat je het al hebt gewassen, kan het ook zo zijn dat je je wasmachine niet schoon genoeg houdt. Zo is het verstandig om minimaal één keer in de maand je wasmachine te reinigen door een kookwas te draaien met een lege trommel. Zo zorg je ervoor dat de bacteriën die vervelende geurtjes veroorzaken ook weer worden gedood. Gebruik ook liever geen wasverzachter, of in ieder geval niet te veel. Overmatig gebruik van wasverzachter kan er namelijk voor zorgen dat je wasmachine minder goed zijn werk doet. Probeer ook zo min mogelijk vloeibaar wasmiddel te gebruiken maar ga juist voor poeder. Je zal merken dat je was een stuk frisser ruikt als je deze tips opvolgt!

Bron | Mens en samenleving
Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden