Het constante getik van de druppels is niet alleen vervelend voor je gehoor, je maakt er ook onnodige kosten mee. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zóveel water en geld kost een lekkende kraan

Een lekkende kraan kan behoorlijk onprettig zijn. Het water sijpelt ongebruikt de gootsteen in. Niet alleen is het constante getik van de druppels vervelend, je maakt er ook onnodige kosten mee. Nu we kampen met een watertekort in Nederland is dat én zonde van het water en je bankrekening wordt er ook niet blij van. We vertellen je hoeveel geld je kwijt bent aan een lekkende kraan.

En dat is misschien meer dan je zou denken.

Ongebruikt verloren water

Het lijkt misschien om weinig water te gaan als je kraan langzaam druppelt. Maar als je ziet wat het verlies in een jaar tijd is, zul je misschien toch snel wat aan die lekkende kraan willen doen. Volgens Waterbedrijf Groningen kan een kraan die tien druppels per minuut lekt in een jaar tijd zorgen voor een verlies van ongeveer 2.000 liter water. Als je een kraan hebt die je eigenlijk de hele tijd hoort druppelen, kom je al snel op 35.000 liter water uit dat je verliest in een jaar. Is de kraan nog wat fanatieker en is er zelfs sprake van een straaltje water dat blijft lopen? Dan kom je jaarlijks al snel uit op 140.000 liter water dat zomaar ongebruikt in de gootsteen verdwijnt. Op het eerste oog lijkt een lekkende kraan dus misschien vrij onschuldig, maar de ongebruikte liters water brengen zo flink wat kosten met zich mee.

Zóveel water en geld kost een lekkende kraan

Wie denkt dat iedereen in Nederland dezelfde prijs betaalt voor water, heeft het mis. De prijzen kunnen best wat verschillen op basis van waar je in Nederland woont. Elk gebied heeft een eigen waterleverancier en die werken allemaal met andere prijzen. Niet alleen de waterprijs per kubieke meter kan verschillen, ook de kosten om het water aan te sluiten zijn niet overal hetzelfde. Daardoor kan het geldbedrag dat een lekkende kraan je kost, ietwat verschillen per regio. Volgens RTL Nieuws en Libelle kun je rekenen op een bedrag van zo’n 124 tot 150 euro dat je jaarlijks kwijt bent aan deze verspilling.

Lekkende kraan: wat doe je eraan?

Al met al kost een lekkende kraan je dus best wat water en geld. Als je dit bedrag liever niet kwijt bent, is het verstandig om wat aan dit probleem te doen. Ook als je kraan maar een heel klein beetje lekt, kan dit op jaarbasis dus toch een behoorlijk verlies opleveren. Ook kan het lekken erger worden als je er niks aan doet. Meestal is er niks ernstigs aan de hand en kun je heel gemakkelijk de kraan repareren. Denk bijvoorbeeld aan het afsluitleertje - of rubbertje dat versleten is. Wil je dit zelf vervangen? Dan kun je het beste allereerst de hoofdkraan dichtdraaien. Ook is het verstandig om te controleren welke maat je nodig hebt van het afsluitrubbertje.

Bron | MAX Vandaag

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden