Zoveel bespaar je als je stekkers uit het stopcontact haalt Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Zoveel kun je besparen als je de stekkers (die je niet gebruikt) uit het stopcontact haalt

In ons huis staan ontzettend veel elektrische apparaten. Van een waterkoker tot televisie: al deze apparaten werken met een stekker in het stopcontact. Maar als je deze niet gebruikt en wel in het stopcontact laat zitten, blijven ze stroom gebruiken. Ze bevinden zich dan in de zogenoemde standy-by modus.

Dit sluipgebruik van apparaten is natuurlijk ontzettend zonde, zeker omdat je energierekening er wel van op kan lopen. Het kan dus lonen om de stekker uit het stopcontact te halen, wanneer je er geen gebruik van maakt. Hoeveel je precies bespaart, leggen we in dit artikel uit.

Regelgeving van de EU

Allereerst is het goed om te weten dat sluipverbruik een beetje een ouderwetse term is. Er zijn namelijk regels opgesteld door de EU die bepalen hoeveel energie een apparaat mag verbruiken als het in de stand-by of uit-stand staat. Hierdoor is het sluipverbruik een stuk lager, zeker bij nieuwe apparaten. Maar heb je die televisie al jaren? Dan kan het zomaar dat dat apparaat wél stroom verbruikt in die stand-by of uitstand.

Sluipverbruik voorkomen

Het best kun je, voordat je kijkt naar wat je kunt besparen, nagaan wat je kunt doen om sluipverbruik te voorkomen. Milieu Centraal zet hiervoor een aantal tips op een rij:

 1. Gebruik de uitknop
  Het kan verleidelijk zijn om het apparaat op stand-by te zetten, bijvoorbeeld omdat het dan weer sneller opgestart is. Maar verstandig is het niet. Je kunt beter de uitknop gebruiken als een apparaat deze heeft.
 2. Trek de stekker eruit
  Zeker als je een apparaat een tijdje niet gebruikt. Er zijn namelijk genoeg apparaten die ook nog stroom blijven gebruiken als ze uit staan. Denk bijvoorbeeld aan televisies, decoders, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica.
 3. Gebruik een contactdoos met een aan/uit-schakelaar
  Dit kan handig zijn als je veel apparaten bij elkaar hebt staan. Staat bijvoorbeeld naast jouw computer ook een printer? Dan kan het voordelig zijn om alle stekkers in één contactdoos te doen. Deze kun je na gebruik gemakkelijk in één keer uitzetten.
 4. Gebruik een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact
  Zeker als je halogeenlampen gebruikt. Dit voorkomt dat de transformator na het uitzetten stroom gebruikt. Nog beter kun je de lampen vervangen door ledlampen.

Wat schuift dat?

Voordat je je huis gaat verbouwen en allerlei oplossingen verzint om sluipverbruik tegen te gaan, is het fijn om te weten wat je nou daadwerkelijk bespaart. Volgens Milieu Centraal kan een gemiddeld Nederlands huishouden al snel 100 euro per jaar besparen als de stekkers van niet-essentiële apparaten uit het stopcontact gehaald worden. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal (oude) apparaten in je huis.

Benieuwd welke apparaten stiekem stroom verbruiken en hoeveel je dit kost?

 • Computer met randapparatuur: € 103,69
 • Elektrische boiler: € 59,82
 • Kokend waterkraan: € 34,70
 • Game console: € 31,51
 • Internetmodem: € 23,93
 • Koffiezetapparaat: € 16,75
 • Oven met een digitale klok: € 12,76
 • Slimme speaker: € 5,18
 • Oplader: € 0,40

Deze getallen zijn afkomstig van United Consumers. Zij hebben de kosten berekend aan de hand van een gemiddelde stroomprijs van € 0,3988 per kWh. Deze kan voor ieder huishouden afwijken.

Bron | Milieu Centraal, Libelle, United Consumers

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden