Een zonneboiler aanschaffen: dit wil je weten Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel geld kun je besparen door te investeren in een zonneboiler

Eén ding om de druk op de energierekening iets te verlichten, is door je waterverbruik aan te pakken. Zeker warm water kan namelijk flink wat geld kosten. Sterker nog: volgens Milieu Centraal kan een zonneboiler ervoor zorgen dat je ongeveer de helft van je energieverbruik onder de douche en keuken bespaart.

Maar: hoe werkt het en hoeveel bespaart een zonneboiler? Wat in elk geval al goed is om te weten, is dat je subsidie kunt krijgen als je een zonneboiler aanschaft.

Wat is een zonneboiler?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar weet je eigenlijk niet precies wat een zonneboiler is. Een zonneboiler is niet één apparaat, maar bestaat uit vier onderdelen: een zonnecollector op het dak van je huis, een buizenstelsel dat bestaat uit een pomp en leidingen, een voorraadvat en een naverwarmer. De zonnecollector vangt het zonlicht op en zet dit om in warmte, waarmee de vloeistof die in de collector zit verwarmd wordt. Die temperatuur kan oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof naar het voorraadvat gepompt, waar het door een warmtewisselaar stroomt. Deze geeft warmte af aan het water dat in het vat zit. Zo is het water dat je gebruikt dus verwarmd.

Maar het water wordt niet altijd heet genoeg, bijvoorbeeld in de winter. Dan is er een naverwarmer die een handje helpt, zoals een hr-ketel of warmtepomp. Deze verwarmt het water tot tenminste 60 graden. Dit is belangrijk, omdat er anders legionellabacteriën in het water kunnen zitten.

Kosten van een zonneboiler

Om te gaan besparen met een zonneboiler, moet je eerst een investering doen. En dan horen we je al denken: hoe groot is die investering? Voor een huishouden van vier personen is een collector van 3,5 m2 en een voorraadvat van 150 liter nodig. Dit kost volgens Milieu Centraal ongeveer 3300 euro, inclusief installatie. Als je huishouden kleiner is, volstaan kleinere en goedkopere zonneboilers ook. De gemiddelde zonneboiler gaat twintig jaar mee. Het is dus even een investering, maar je kunt wel een tijd vooruit.

Subsidie voor een zonneboiler

Het goede nieuws is dat je subsidie krijgt als je een zonneboiler aanschaft. En dat bedrag is niet mis. Voor de zonneboiler hierboven, van 3,5 m2 en 150 liter, krijg je een subsidie van ongeveer 1500 euro. Voor een kleinere zonneboiler voor twee personen (2 m2 en 80 liter) krijg je ongeveer 850 euro aan subsidie en voor een grotere boiler van 5 m2 en 220 liter krijg je ongeveer 2000 euro. De exacte bedragen vind je op rvo.nl, evenals de voorwaarden voor de subsidie.

Besparing door een zonneboiler

En dan het belangrijke financiële plaatje: hoeveel bespaar je uiteindelijk met die zonneboiler? Milieu Centraal zette dit op een rij. Zij berekenden dat een zonneboiler ongeveer 50 procent op de kosten voor warm water bespaart. In een huishouden van vier personen, waarbij een hr-combiketel als naverwarmer gebruikt wordt, betekent het dat je hiermee zo’n 180 m3 gas bespaart. Dat komt neer op 180 euro aan gaskosten. Daarvan blijft ongeveer 170 euro, omdat je de elektriciteitskosten van de pomp (ongeveer 40 kWh) en onderhoudskosten (gemiddeld 10 euro per jaar) moet betalen.

Volgens dezelfde berekening bespaart een tweepersoonshuishouden zo’n 120 euro per jaar en een huishouden van zes personen bespaart 240 euro.

Combineren met zonnepanelen

Heb je de eerste stap al gezet door zonnepanelen op je dak te leggen? Dan is een zonneboiler een goede tweede stap. Houd er wel rekening mee dat je zonnepanelen eerder terugverdient dan een zonneboiler. Voor de eerste krijg je namelijk een vergoeding voor de teruggeleverde stroom, dat is bij een zonneboiler niet aan de orde. Zorg er ook voor dat de boiler en panelen niet in elkaars schaduw staan. Dan gaat de opbrengst van beide achteruit.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

De praktische zaken hebben we op een rijtje gezet, maar er zijn wel een aantal andere dingen om op te letten als je kiest voor een zonneboiler.

 • De hoeveelheid ruimte
  Je hebt genoeg plek nodig voor een zonnecollector op je dak, maar ook je voorraadvat moet een plekje in huis krijgen. Meestal is deze tussen de 80 en 300 liter groot. Als je al een elektrische boiler gebruikt, heeft deze ook ruimte nodig. Kortom: het moet allemaal passen.
 • Het type zonneboiler
  Er zijn allerlei soorten zonneboilers, waarbij in Nederland vooral het drukgevulde systeem en het terugloopsysteem belangrijk zijn. Welk systeem je moet kiezen is afhankelijk van de plaats van de collector ten opzichte van het voorraadvat.
 • De plek van de zonnecollector
  Je wilt namelijk zoveel en zo lang mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Je kunt de zonnecollector daarom het best richten op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten.
 • Kies een goede installateur
  Er zijn, net als bij zonnepanelen, heel wat installateurs actief die eigenlijk niet gecertificeerd zijn of niet over de juiste kennis beschikken. Het best kun je een kijkje nemen op centraalregistertechniek.nl, waar alle gecertificeerde specialisten te vinden zijn.

Bron | Milieu Centraal, Consumentenbond

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden