Zoveel bespaar je door eten op te warmen in de magnetron in plaats van de pan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel bespaar je door eten op te warmen in de magnetron in plaats van de pan

Om te besparen kan het fijn zijn om restjes op te warmen. Zeker als je een dag eerder een grote portie gemaakt hebt en meerdere bordjes over hebt, is het een stuk goedkoper dan een nieuwe maaltijd. Maar kun je die restjes dan beter opwarmen in de magnetron of in de pan op het fornuis?

In de jaren 70 was het heel normaal: maaltijden bereiden in de magnetron. Er waren heuse kookboeken gericht op deze manier van koken. Mede door de angst voor radioactieve straling nam die populariteit al snel af. En dat niet alleen. De magnetronmaaltijden zouden ook veel te zout zijn en iets té makkelijk te bereiden. Maar nu de energieprijzen elke dag lijken te stijgen, kan het ineens weer een goed alternatief lijken.

Voordelen van de magnetron

Het grote voordeel van de magnetron is dat hij klein is, maar wel heel efficiënt het eten kan verwarmen. Via elektromagnetische straling wordt het eten namelijk doelgericht verwarmd, wat minder energie verbruikt dan een oven of een gasfornuis. Bijkomend voordeel is ook dat de magnetron niet werkt op gas, waarvan de prijzen ook door het dak schieten, maar stroom gebruikt.

Besparen met de magnetron

Hoeveel zuiniger een magnetron is en hoeveel je er dus mee bespaart, is lastig om te berekenen, zegt Joanneke de Jongh van Milieu Centraal tegen Trouw. Wel gaat ze mee in de bewering dat een magnetron op het gebied van energie een van de meest efficiënte manieren is om voedsel te verwarmen. “Een magnetron maakt alleen het voedsel warm. Terwijl het fornuis ook de pan moet opwarmen.”

Maar ze wil wel een kanttekening plaatsen bij de mate van besparing met een magnetron (of rijstkoker of airfryer). “Driekwart van het gas dat mensen verbruiken, gaat naar het verwarmen van het huis, 20 procent naar warm water. Het gebruik van gas in de keuken is onder de streep met drie tot vijf procent kleinverbruik.” En die bewering benadrukt Joyce Donat van de Consumentenbond tegenover EditieNL. Zij verwacht dan ook niet dat de magnetron dé oplossing is voor de hoge rekeningen. “Ondanks dat het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening.” Beter kun je dus kijken naar andere posten om op te besparen, bijvoorbeeld door te kijken naar je energieverbruik in de keuken of door korter te douchen.

Bron | Trouw, RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden