Margriet logo
Witte of zwarte strepen op was Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó voorkom je witte en zwarte strepen op wasgoed

Haal jij je schone was ook wel eens uit de wasmachine met zwarte of witte strepen erop? Je bent niet de enige. Van een te volle trommel tot vetluis: we leggen je uit hoe dit komt.

En dít kun je het beste doen om dit voortaan te voorkomen.

Hoe ontstaan witte of zwarte strepen op je was?

Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je je verse, schone was uit de trommel haalt, maar je er ineens zwarte of witte strepen op ziet zitten. Waar komen die vandaan? Zowel zwarte als witte strepen kunnen ontstaan doordat de trommel te vol zit. Wanneer er te veel was in de wasmachine zit, kan er te weinig ruimte overblijven voor het wasmiddel om goed op te lossen. Ook kan het wasgoed te veel van het water opnemen, waardoor er niet genoeg overblijft voor het wasmiddel om sop te creëren. Hierdoor ontstaan er witte zeepsporen, oftewel: witte strepen. Zitten er zwarte strepen op je was door een te volle trommel? Dan kan je was niet voldoende draaien, waardoor het vuil op je was zich ophoopt en strepen vormt.

De oplossing? Stop niet te veel wasgoed in de wasmachine. Je kunt aan de bovenkant het beste 1 á 2 keer een handbreedte aan ruimte overlaten.

Witte strepen van je wasgoed verwijderen

Is het kwaad al geschied en zitten er witte strepen op je wasgoed? Als het om een paar strepen gaat dan hoef je je volledige was niet opnieuw te laten draaien. Je kunt dit namelijk verwijderen door de was met strepen erop lichtjes af te spoelen of dit met een vochtig doekje wegvegen. Zit je hele lading was onder de strepen? Dan kun je de was het beste nog een keer naspoelen in de wasmachine zonder wasmiddel.

Zwarte strepen door vetluis

Heb je de wasmachine niet te vol geladen, maar heb je toch last van zwarte strepen? Dan kan dat ook komen door vetluis. Dit is geen echte luis, maar een vettig laagje dat in je wasmachine achterblijft na het wassen. Dit bestaat uit onoplosbare stoffen uit wasmiddel, huidvet en schilfers. Als je wast dan laat een deel van dat laagje dat in je wasmachine is genesteld los en dat veroorzaakt zwarte strepen en vlekken op je was.

De oplossing? Om vetluis te voorkomen is het belangrijk om je wasmachine regelmatig goed schoon te maken. Maak niet alleen de trommel schoon, maar ook de lade, rubbers en filters. Daarnaast is het goed om af en toe een was op 60 graden of hoger te wassen om de wasmachine grondig te reinigen en om niet te vaak op een kort programma te wassen met een volle trommel wasgoed. Dit kan er voor zorgen dat er onvoldoende gespoeld wordt, waardoor zeepresten makkelijker kunnen achterblijven. Als laatste kan het ook helpen om af en toe te wisselen met wasmiddel tussen een vloeibare variant en poeder.

Lees ook: Muffe geur aan je was? Met déze tips voorkom je dit

Rubber vervangen

Heb je nog steeds last van zwarte strepen op je was? Dan kan het ook aan de rubberen ring van je wasmachine liggen. Als deze versleten is dan kan dit zwarte strepen op je was achterlaten. Om te controleren of je rubber aan vervanging toe is, kun je hier een doekje langs halen. Zitten er zwarte strepen op het doekje? Dan is het rubber versleten.

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden