Margriet logo
null Beeld

Zó vaak zou je je telefoon uit moeten zetten

Ren jij ook altijd in paniek naar de oplader wanneer de batterij van je telefoon op 1 procent staat? Of laat je hem heel de nacht in de oplader? Hoewel het begrijpelijk is dat je geen moment zonder kunt (we doen er namelijk álles mee), is dit eigenlijk helemaal niet goed voor je telefoon.

Je zou je telefoon namelijk ook af en toe moeten uitzetten voor een zo lang mogelijke levensduur.

Beter functioneren

Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet. Dit heeft te maken met de vele dingen die tegelijk gebeuren wanneer je telefoon aan staat.

Apps sluiten nooit écht

Wanneer je een app sluit, is deze namelijk niet echt uit. Deze blijft in een soort semi-actieve stand op de achtergrond draaien, zodat hij ook weer snel reageert wanneer je de app opnieuw opent. Die app is dus constant bezig met geheugen en internet gebruiken, je batterij opmaken en misschien wel je locatie zoeken. Wanneer je je telefoon uitzet, worden alle apps écht gesloten en voorkom je dat er op de achtergrond allerlei dingen gaande zijn.

Telefoon uitzetten

Daarnaast blijft iedere activiteit die je op je telefoon doet hangen in het geheugen van de telefoon. Apps die je verwijdert, pagina’s die je opent, updates die je doet: dit wordt allemaal ‘opgeschreven’ in de code van je telefoon. Hierdoor zijn dingen als apps verwijderen niet helemaal definitief, omdat deze actie nog wel in je telefoon opgeslagen is. Het uitzetten van je telefoon zorgt ervoor dat deze code wordt opgeschoond en je weer met een schone lei kunt beginnen. Doe je dit niet vaak genoeg, dan kan je telefoon crashen.

Batterijleven verlengen

Hoe vaak zou je je telefoon dan opnieuw moeten opstarten? Volgens experts minimaal een keer per week. Zet je telefoon uit, wacht minimaal een minuut zodat hij ook echt uit is, en dan kun je hem weer opnieuw aanzetten. Als je je batterij zo lang mogelijk ‘gezond’ wilt houden, zou je deze ook hélemaal moeten laten leeglopen voor je hem weer oplaadt. Geloof ons, je mist vast niet veel in die twee minuten dat je telefoon uit staat.

Bron | Reader’s Digest

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden