Zo vaak moet je je wasmachine schoonmaken (ja, echt)
Zelfs een wasmachine kan vies worden. Je machine geregeld even schoonmaken voorkomt volgens huishoudexperts dat-ie gaat stinken of zelfs kapotgaat. Maar: hoe vaak zou je dat eigenlijk moeten doen? En: hoe pak je dat aan?
De wasmachine schoonmaken: is dat nodig?
Misschien heb je bij het lezen van de titel van dit artikel wel even je wenkbrauwen opgetrokken. Want een wasmachine schoonmaken: is dat eigenlijk wel nodig? Toch blijkt dat inderdaad zo te zijn, zo is bijvoorbeeld op de site van Libelle te lezen.
Ook de Huishoudcoach meldt dat zelfs een schoonmaakapparaat als een wasmachine vuil kan worden. Kalkaanslag, vetluis en aangekoekte restjes zeep zijn helaas net zo vies als ze klinken en kunnen de werking van je machine nadelig beïnvloeden. Die laatste, de restjes wasmiddel en wasverzachter, zijn eigenlijk een recent probleem. Ze blijven steeds vaker achter in onze wasmachine, doordat de was vaker op lagere temperaturen wordt gedraaid en ze niet meer helemaal oplossen.
Dit is het advies
Volgens deskundigen zou je de machine één tot twee keer per maand een schoonmaakbeurtje van de rubberen rand tot de trommel moeten geven om vervelende luchtjes te voorkomen. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit artikel met snelle en makkelijke tips.
Drie tips voor een frisse machine ná de schoonmaakbeurt
De Huishoudcoach helpt je vervolgens met een paar slimme adviezen om de wasmachine ook na die schoonmaakbeurt langer lekker fris te houden.
Tip 1: doseer
Gebruik een doseerdopje, schep of balletje om het wasmiddel te doseren. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat als je wasmiddel op die manier doseert, je er maar liefst dertig procent minder van gebruikt. Dat is dus niet alleen goed voor je machine, maar ook fijn voor het milieu én voor je portemonnee.
Tip 2: draai af en toe een heet programma
Probeer minstens twee keer per maand een was op negentig graden te draaien. Daarmee verminder je de kans op vetluis. Dat is trouwens geen beestje, maar een combinatie van haren, huidschilfers, lichaamsvetten en restjes wasmiddelen. En die combinatie kan zorgen voor een was die allesbehalve fris uit de machine komt en uiteindelijk je wasmachine zelfs kapotmaken.
Tip 3: gebruik poederwasmiddel
Als je poeder gebruikt in plaats van vloeibaar wasmiddel, blijven er minder zeepresten achter.
Tip 4: Extra spoelen
Een handige tip is om tijdens het wassen te kiezen voor de extra spoelen optie. Hiermee spoelt de wasmachine aan het einde van het programma nog extra na om het vuil en het overtollige wasmiddel weg te spoelen.
Tip 5: Zet de wasmiddellade open
Wanneer je de wasmachine niet gebruikt is het beter om de wasmiddellade open te laten staan. Op deze manier kan hij goed drogen. Ook is het verstandig om de lade regelmatig schoon te maken, aangezien resten wasmiddel en wasverzachter behoorlijk kunnen gaan stinken. Wanneer je gebruik maakt van een doseerbolletje of automatische dosering kun je deze tip gebruiken.
Tip 6: Laat de deur openstaan
Door de deur van de wasmachine na iedere wasbeurt open te laten staan, kan de trommel goed drogen. Wanneer de trommel vochtig blijft kan dit namelijk zorgen voor een muffige geur.
Bron | Libelle, De Huishoudcoach, consumentenbond