Zo schoon je je (toilet)tas lekker op
Verpulverde poeders, uitgedroogde mandarijnen en oogpotloden zonder dopjes. En dan hebben we het nog niet eens over al die lipsticks onderin je tas gehad. Het kan geen kwaad om zo nu en dan je tas eens lekker uit te kloppen en kritisch naar de inhoud te kijken.
Je tas zet je overal neer: op de grond, op het aanrecht of op de dak van je auto. Wist je dat de onderkant en handvaten vol zitten met bacteriën? Maar ook de binnenkant. Want wie propt daar niet haar vieze zakdoekje of uitgekauwde kauwgommetje in? De start van een nieuw jaar is daarom misschien een goed moment om de hand- en make-uptas eens flink uit te mesten en op te schonen.
Maak hoofd en tas leeg
Een nieuw jaar vraagt om een frisse start. Gooi lekkende flesjes, kapotte kwastjes en lege tubetjes weg en controleer cosmetica op de houdbaarheid. Weinig mensen letten op de houdbaarheidsdatum van cosmetica, maar ook verzorgingsmiddelen en make-up hebben niet het eeuwige leven. De meeste producten worden gemaakt om één tot twee jaar mee te gaan, afhankelijk van de samenstelling, verpakking en conserveringsmiddelen. Haal net als je aanrecht en andere meubels een schoon doekje over de handvaten van de tas. Neem meteen de binnenvoering en de portemonnee mee.
Check de houdbaarheid na opening
Handcrèmes, lippenbalsems of deodorants: om er achter te komen hoe lang je product houdbaar is moet je weten wanneer je het geopend hebt. Hiervoor is het PAO-symbool, een geopend cosmeticapotje, geïntroduceerd. PAO staat voor Period After Opening en bevat een cijfer. Dit cijfer is het aantal maanden dat het houdbaar is na opening. Meestal kom je de cijfers 3, 6, 12, 18 of 24 tegen. Deze houdbaarheidsdatum gaat dus pas in wanneer je het product geopend hebt.
Sponzen wassen
Was bacteriën uit sponsjes, kwasten en penselen door ze in een badje van haarshampoo te leggen. Je kunt ook een vloeibare handzeep of een heel klein beetje Dreft gebruiken. Laat ze vervolgens drogen op een schone handdoek en je make-up-accessoires zijn weer als nieuw. Tussendoor kun je ze reinigen met speciale brushcleansers. Deze heb je in zeep- of sprayvorm, het is maar net wat je het fijnste vindt. Sponzen kun je het best elke week wassen.
Kohlpotlood vaak slijpen
Een oogpotlood kun je ongeveer drie jaar bewaren. Zorg wel dat je het potlood regelmatig geslepen wordt om ‘m schoon te maken. Op het puntje komen namelijk constant bacteriën. Leg je oogpotlood voor het slijpen in de koelkast. Het slijpen gaat zo makkelijker, scherper en zuiniger.
Eén zomer met een zonnebrandcrème
Een klein formaat zonnebrandcrème in de tas is heel handig, maar gooi die van vorig jaar weg en begin liever aan een nieuwe. De UV-filter in een zonnebrandcrème beschermt precies één jaar. Bovendien leg je zo’n tube of flacon vaak in de zon, waardoor de beschermingsfunctie afneemt. Gebruik halflege tubes de volgende zomer dus alleen om zijn hydraterende bestanddelen, want als zonbescherming werkt hij niet meer optimaal.
Afgebroken lipsticks weer als nieuw
Een lipstick is ongeveer twee jaar houdbaar. Wil je je favoriete kleur zo lang mogelijk schoon houden, gebruik dan een lippenseel. Dit verkleint de kans op bacteriën, maar is ook handig om het laatste restje te kunnen gebruiken. Afgebroken lipsticks kun je in lege (reis)potjes smeren. Leg deze vervolgens in de koelkast om uit te harden en hij is weer als nieuw.
Houd je mascaraborsteltje schoon
Een mascaraborsteltje is een vergaarbak voor bacteriën en moet je dus echt niet te lang gebruiken. Je schijnt een mascara na drie maanden te moeten weggooien, maar wanneer je niet ‘pompt’ met het borsteltje, maar het teveel aan mascara aan het randje afveegt, kan het best nog wat langer mee. Maak het borsteltje af en toe vrij van mascara, haren en bacteriën door het schoon te maken met een tissue.