Zo maak je volgens een patissier zelf gemakkelijk brood Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Zo maak je volgens patissier Hidde de Brabander makkelijk zelf brood

De stijgende grondstofprijzen maakt brood en gebak steeds duurder. Dat kan een reden zijn om de handen uit de mouwen te steken en zelf aan de slag te gaan. Hoe maak je zelf een lekker, maar toch budgetvriendelijk, brood? Patissier Hidde de Brabander geeft tips.

Brood bakken. Het is een ambacht dat al eeuwenlang beoefend wordt en waarvoor sommigen ook jarenlang in de schoolbanken zitten. Maar dat betekent niet dat wij zelf geen brood kunnen bakken. Niet elk brood is even lastig om te maken.

Zelf makkelijk brood bakken

“Als je zelf aan de slag wilt met het maken van brood, kun je het best beginnen met een instapvariant,” zegt Hidde. “Dat zijn de makkelijkste broden om zelf te maken. Hierbij werk je zonder gist en desem, ingrediënten die zorgen voor de luchtigheid, maar maken het bakproces ook een stuk moeilijker. Je moet ze als het ware vertroetelen en helpen. Heel vaak kneden en laten rijzen horen daar dan ook bij.”

“Een voorbeeld van een makkelijker brood is een sodabread. Hierbij gebruik je geen gist of desem, maar een combinatie van bloem en bakpoeder. Hier voeg je alleen melk, zout en ei aan toe en dan is het een kwestie van mengen en het brood afbakken in de oven. Maar ook een witbrood of volkorenbrood kun je relatief makkelijk maken.”

Aandacht

Bij het bakken van brood zijn een aantal dingen belangrijk. Zo moet je altijd goed kneden en moet je ervoor zorgen dat er genoeg gluten vrijkomen. “Verder moet je ook het deeg vertroetelen en veel aandacht geven. We willen vaak snel een brood of ander eten op tafel zetten, maar juist met aandacht wordt eten nog veel lekkerder. En dat geldt ook voor brood.”

Brood vers houden

Als je zelf brood gemaakt hebt, wil je hier het liefst zo lang mogelijk van genieten. Toch merk je bij vers brood waarschijnlijk dat deze al snel minder wordt. “Eigenlijk is dat hoe het hoort te zijn bij brood. We zijn met supermarktbroden gewend dat ze lang meegaan en zeker wel een aantal dagen vers blijven, maar met brood van de bakker is dat niet zo. Hetzelfde geldt voor zelfgemaakt brood. Dit kun je het best meteen eten en niet te lang bewaren.”

Maar wat doe je er dan mee als je het brood vers wilt houden of niet wilt verspillen? “Je kunt een deel van het brood goed verpakken en in de vriezer bewaren. Zeker als je maar een half brood nodig hebt, kun je de rest invriezen. Op het moment dat je de rest wilt eten, haal je het brood weer uit de vriezer en leg je deze eventueel even in de oven. Dan is het weer hartstikke lekker. Heb je toch oud brood? Maak er dan iets anders mee. Denk bijvoorbeeld aan croutons of een broodpudding.”

Recept voor een makkelijk sodabread

Hidde noemde sodabread als een makkelijk brood om zelf te maken. Maar hoe maak je dat nou eigenlijk? Hij deelt zijn ultieme recept uit zijn nieuwe kookboek Boulangerie. Goed om te weten: in het recept wordt een Big Green Egg gebruikt voor de bereiding. Mocht je deze niet hebben, dan kun je het brood ook bakken in de oven. Hiervoor kun je dezelfde temperatuur en tijd aanhouden.

Ingrediënten

  • 250 g tarwevolkorenmeel T170
  • 250 g tarwebloem T65, plus extra om te bestuiven
  • 7 g bakpoeder
  • 4 g zout
  • 4 g baking soda
  • 300 g karnemelk
  • 60 g ei
  • plantaardige olie, om in te vetten

Zo maak je ’m!

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze indirect, met een pizzasteen, tot 200 °C. Meng het tarwevolkorenmeel, de tarwebloem, het bakpoeder, het zout en de baking soda. Voeg de karnemelk en het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Vet een Dutch oven in met plantaardige olie. Bol het deeg op, leg het in de Dutch oven en plaats deze op de pizzasteen. Sluit de deksel van de Big Green Egg en bak het brood in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden