Zo maak je je koelkast écht goed schoon
Hoe vaak maak jij je koelkast schoon? Een belangrijk klusje, want je koelkast wordt al snel een feestje voor bacteriën. Wil je het echt goed aanpakken? Wij vertellen je hoe (vaak) je je koelkast het best kunt schoonmaken.
Van de planken tot en met het rooster en afvoergaatje.
Plankjes schoonmaken
Om het jezelf makkelijker te maken, kun je het best wekelijks tijdens het schoonmaken ook even de koelkast meenemen. Hierdoor sta je niet in één keer voor een grote klus, maar hou je het beter bij. Je kunt bijvoorbeeld elke week even de vlekken op de plankjes weghalen. Dat gaat ook een stuk makkelijker als je het meteen doet en het niet laat vastplakken tot het moment van de grote schoonmaak. En als je dan toch de plankjes even afneemt, controleer dan meteen de houdbaarheid van alle producten. Een andere broedplek voor veel bacteriën ligt vlak buiten de koelkast. Namelijk: de handgreep. Dus vergeet ook deze niet wekelijks schoon te maken.
Grote schoonmaak
Om de kans op bacteriën, schimmels en dus ziek worden te verkleinen, kun je het best maandelijks de koelkast grondig onder handen nemen. Ga eerst alle planken af om de producten die over de datum zijn weg te gooien. Haal daarna de rest van je koelkast helemaal leeg en de planken eruit. Zowel de binnenkant van de koelkast als alle losse onderdelen kun je schoonmaken met warm water en schoonmaakmiddel. Zorg wel dat de planken weer goed droog zijn voordat je ze terug in de koelkast plaatst. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de groentela. Als je last hebt van hardnekkige geurtjes kun je bij het schoonmaken twee eetlepels baking soda aan je sopje toevoegen. Hiermee krijg je nare luchtjes makkelijk weg.
Lees ook:
Déze 7 dingen moet je eigenlijk elke dag schoonmaken
Gebruik een satéprikker
Heb je last van water onder in de koelkast? Dan is er waarschijnlijk een afvoergaatje achterin de koelkast verstopt. De afvoer kun je met een satéprikker doorprikken. Het kan dan ook helpen om een druppeltje chloor in het afvoergaatje te laten lopen.
Talkpoeder op het rubber
De rubberen randjes van de koelkast zijn de ideale verstopplek voor veel vuil, schimmel en bacteriën. Maak dit dus niet alleen met een sopje schoon. Ook hier komt de satéprikker weer goed van pas om diep in de randjes te komen. Je kunt ook eventueel wat talkpoeder op de rubberen randjes aanbrengen om deze zacht te houden. Zo gaan ze extra lang mee.
Rooster afstoffen
Een plek die ook bij een grondige schoonmaak vaak wordt overgeslagen is de achterkant van de koelkast. Hier zit het rooster. Wanneer dit verstoft neemt niet alleen je energieverbruik toe, maar het zorgt ook brandgevaar. Geen paniek, je hoeft niet elke week of maand achter de koelkast te kruipen. Een keer per jaar met de stofzuiger langs het rooster is voldoende.
Bron | Consumentenbond, NU.nl, Libelle
Beeld | Getty
Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.