Zo maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde
De gemeente komt jaarlijks rond deze tijd met een berekening van jouw woning, ook wel de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) genoemd. Maar wat als je het er niet mee eens bent? We leggen uit hoe je bezwaar kunt maken.
De WOZ-waarde
Wat doet de gemeente eigenlijk met zo’n WOZ-beschikking? De gemeente gebruikt dit om de hoogte van de gemeentelijke belastingen en heffingen te bepalen, zoals bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB). Die belasting betaal je op het moment dat je eigenaar bent van een woning.
Grote verwarring huizenprijzen
Volgens het ANP maken dit jaar steeds meer huiseigenaren bezwaar tegen de WOZ-waarde, WOZwet.nl heeft al meer dan 18.000 aanvragen binnen in vergelijking met 4500 vorig jaar.
Maar waar komt deze verhoging door? Grote kans dat het komt doordat de WOZ-waarde van een woning meestijgt met de huizenprijzen, de prijzen die vorig jaar flink stegen. Nu zien we weer een daling, maar de WOZ-waarde ligt een jaar achter, waardoor de dalende huizenprijzen nog niet zichtbaar zijn voor deze bepaling.
Zo maak je bezwaar
Controleer eerst waarop het besluit is gebaseerd door verslag op te vragen bij je gemeente, ook wel het taxatieverslag genoemd. Hierin staat hoe de waarde bepaald is en vaak vind je er ook verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in jouw omgeving.
Ben je het niet eens met de besluitvorming? Maak dan binnen zes weken bezwaar tegen de WOZ-waarde, dit doe je bij de gemeente. Voorbeelden voor een bezwaarbrief vind je hier bij het Juridisch Loket.
Binnen zes weken neemt de gemeente een besluit op basis van jouw bezwaar. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je in beroep gaan bij de sector bestuursrecht. Eventueel kun je daarna nog in hoger beroep gaan.
Huurders en de WOZ-beschikking
Ook huurders van sociale huurwoningen staan steeds vaker voor onverwachte, hoge prijsstijgingen. Om dit te onderbouwen krijgen huurders een WOZ-beschikking, hierin staat onder andere waarop de verhoging is gebaseerd. Bij een huurwoning in de vrije sector is de WOZ-waarde niet van invloed.
Bron | NAP, BNNVARA, Rijksoverheid