Zo lang doe je met een koekenpan
Vlees, vis en pannenkoeken: je bakt ze allemaal in een koekenpan. Misschien gebruik je ‘m al een jaar of tien, maar wanneer is de pan aan vervanging toe? We zochten het uit.
Hoe stevig je pan ook is, hij gaat meestal niet je hele leven lang mee. In een koekenpan met antiaanbaklaag kunnen bovendien stoffen zitten die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.
Hoe lang doe je met een koekenpan?
Als je een koekenpan met teflonlaag hebt, is het belangrijk om de pan goed te controleren op beschadigingen. Die kunnen gemakkelijk ontstaan wanneer je met een scherp voorwerp (zoals een mes of vork) in de pan prikt of roert. Daardoor slijt de pan en komen er schadelijke stoffen vrij. Uit Australisch onderzoek blijkt dat dit niet alleen tijdens het koken, maar ook in de vaatwasser kan gebeuren. Bij slechts één klein scheurtje kunnen er al duizenden plastic deeltjes loslaten en in je eten terechtkomen. Een onbeschadigde pan met antiaanbaklaag gaat maximaal vijf jaar mee. Als de laag in je pan ook maar een beetje beschadigd is kun je de koekenkpan beter weggooien.
Het maakt dus niet uit of dit nu al na een half jaar of na drie jaar is: een koekenpan met beschadigde teflonlaag blijven gebruiken is niet goed voor je gezondheid. Dat komt door de schadelijke stof PFAS, die kankerverwekkend zou zijn. Vanaf 2015 is de verkoop van zulke pannen daarom gelukkig verboden. Heb je een oude pan van vóór 2015? Als je geen extra gezondheidsrisico’s wilt, dan kun je ‘m beter meteen weggooien. Volgens het RIVM kan PFAS een negatief effect hebben op je immuunsysteem, cholesterol en lever. Ook zou je er nierkanker van kunnen krijgen.
Dit soort pannen gaan het langst mee
Het consumentenprogramma Radar stelt dat de pannen met antiaanbaklaag die nu verkocht worden nog steeds niet helemaal vrij zijn van PFAS zijn. Er staat weliswaar geen PFAS meer op de ingrediëntenlijst van de pan, maar wel PFOA. Dat is een variant op PFAS die dezelfde stoffen bevat.
Een beter alternatief om mee te bakken is een gietijzeren koekenpan. Deze wordt vaak door professionele koks gebruikt en gaat een leven lang mee. Je kunt ook een roestvrijstale koekenpan gebruiken. Om aanbakken te voorkomen is het dan wel belangrijk om voldoende olie te gebruiken bij het bakken. Net als bij een gietijzeren pan ontstaat daardoor uiteindelijk een antiaanbaklaag. Ook de roestvrijstale pan gaat volgens Radar een leven lang mee. Heb je een koekenpan met een keramisch antiaanbaklaag? Deze slijt na verloop van tijd en na een paar jaar kun je de pan beter vervangen.