Zo kun je veilig autorijden en fietsen als het stormt
Tijdens stormachtig weer kan het best gevaarlijk zijn om de weg op te gaan. Het liefst blijf je dan ook lekker binnen. Maar wat als je toch met de auto of fiets de weg op moet? Gelukkig zijn er een aantal tips die je helpen om zo veilig mogelijk te rijden tijdens een storm.
Let extra goed op
Soms is het onvermijdelijk om de weg op te gaan tijdens een storm. Het belangrijkste advies is om dan extra goed op te letten. Windstoten van honderd kilometer per uur kunnen je namelijk verrassen en zorgen voor onveilige situaties. Tijdens het autorijden kun je dit goed voelen en de kans dat je de macht over het stuur verliest is hierdoor groter. Daarnaast heb je te maken met medeweggebruikers die ook minder voorspelbaar rijden dan je gewend bent. Motorrijders en fietsers kunnen door de harde wind plotseling gaan slingeren en dichtbij je auto komen.
Verminder je snelheid en vergroot de afstand
Doordat andere weggebruikers ook onvoorspelbaar zijn, zit een ongeluk in klein hoekje. Door je snelheid te minderen en voldoende afstand te houden van andere weggebruikers, heb je meer tijd om te reageren in gevaarlijke situaties. Wanneer je gaat rijden tijdens een storm het vooral oppassen geblazen op bruggen, dijken en open vlaktes. De wind waait hier vaak veel harder. Let hier dus goed op.
Ga niet krampachtig rijden
Tijdens een storm is het belangrijk om het stuur met beide handen vast te houden. Op deze manier kun je beter reageren op harde windstoten die de auto opzij duwen. Verder kun je ook beter omgaan met de zuigende werking van vrachtwagens als die langs je heen rijden.
Ook op de fiets geldt: relax! Probeer te ontspannen en beweeg alleen je benen en niet je bovenlichaam. Door je hele lichaam mee te bewegen verbruik je onnodig extra energie. En die energie gebruik je natuurlijk liever om tegen de wind in te fietsen.
Let op plotselinge windvlagen
Wees bedacht op plotselinge windvlagen. Wanneer je met de auto of fiets een hoek omdraait, vanachter een rij gebouwen komt of een vrachtwagen je passeert, kun je te maken krijgen met een plotselinge harde windvlaag. Verminder dus je snelheid of stap voor de zekerheid van je fiets af.
Aquaplaning
Vaak regent het tijdens stormachtig weer, waardoor er plassen op de weg ontstaan. Met de auto kun je deze plassen niet altijd goed ontwijken, maar het is wel belangrijk om er goed mee om te gaan. Rijd je te hard door een plas? Dan kan er een waterlaagje ontstaan tussen de band en het wegdek, waardoor de auto even onbestuurbaar wordt. Dit heet ook wel aquaplaning. De auto kan dan gaan glijden. In het geval van aquaplaning is het belangrijk om je voet rustig van het gas te halen en niet te sturen tot je weer grip hebt op de weg. Bij een handgeschakelde auto trap je de koppeling in en houd je het stuur recht. Slipt de auto toch? Blijf dan sturen in de richting waar je naartoe wilt.
Banden
Om aquaplaning zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om goede banden te hebben onder de auto. Vervang daarom banden met een profieldiepte van twee millimeter of minder. Het beste kun je banden vervangen bij drie millimeter profieldiepte.
Ook voor de banden van je fiets geldt dat ze in goede staat moeten zijn. Zorg ervoor dat er nog voldoende profiel onder zit en pomp de banden goed op. Dit zorgt ervoor dat de band minder veert en de weerstand laag blijft.
Strakke kleding
Tijdens stormachtig weer trek je het liefste regenkleding aan. Zorg er alleen wel voor dat deze kleding niet te los zit. Losse kleding kan alle kanten op waaien, waardoor je minder stabiel op het zadel zit. Om zo stabiel mogelijk te fietsen kun je jezelf het beste zo klein mogelijk maken. Hierdoor verlaag je het zwaartepunt en is de kans dat je van je fiets geblazen wordt kleiner.
Bron | ANWB, 2wielerfloriande.nl, RTL Nieuws