Zelf je ringmaat opmeten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tips & Tricks

Zo kun je thuis eenvoudig je ringmaat opmeten

De juiste maat ring dragen is van groot belang. Heb je een te kleine ring dan knelt het sieraad in je vinger en koop je een te grote ring dan is de kans om het kleine sieraad te verliezen groot. Pas je een ring in de winkel, dan schuif je het exemplaar gewoon om de gewenste vinger. Maar tegenwoordig zijn er genoeg prachtige ringen online beschikbaar. Om ook van je online aankoop te kunnen genieten vertellen we je maar al te graag hoe je eenvoudig je ringmaat kunt opmeten.

Laat het meetlint en de gereedschapskist maar staan. Je ringmaat opmeten gaat makkelijker dan je denkt.

Eenvoudig je ringmaat opmeten

Misschien denk je dat een ringmaat opmeten heel lastig is omdat de ring een ronde vorm heeft. Maar de linialen kun je links laten liggen. Het enige wat je nodig hebt is een printer en/of een flosdraadje.

1. Een bestaande ring meten

Ben jij een liefhebber van glimmende sieraden dan is de kans groot dat je al meerdere ringen in je sieradendoos hebt liggen. Zie je een nieuw exemplaar online, pak dan een van je al aangeschafte ringen erbij. Er zijn namelijk speciale afbeeldingen te vinden op het internet waarop de ringmaten in cirkels zijn afgebeeld. Print deze afbeelding uit en leg je bestaande ring voor je ringvinger, pink of wijsvinger op een van de cirkeltjes. Zie je een overeenkomst? Dan heb je jouw juiste ringmaat gevonden. Let wel op dat je de afbeelding met de maten op ware grootte print. Anders zit je alsnog met een te grote of kleine ring opgescheept.

2. Een papieren ring maken

Ga jij voor de eerste keer een ring kopen, dan heb je niets aan bovenstaande afbeelding. Gelukkig bestaat er nog een ander formulier waarmee je een ringmaat kunt opmeten. Dit formulier heeft diverse strookjes op het blad staan die je kunt printen en als een papieren ring om je gewenste ring heen kunt vouwen. Past de papieren ring, dan moet de gouden of zilveren ring ook om je vinger passen.

3. Flosdraad om je vinger winden

Heb je én geen ring én geen printer dan is de moed je inmiddels misschien al in de schoenen gezakt. Maar dat is nergens voor nodig! Je hebt vast in een badkamerkastje nog wel een stukje flosdraad liggen. Knip een stukje flosdraad af en maak hier een ring van. Heb je de juiste aansluitende ring gemaakt, meet dan het stukje flosdraad op en voilà: daar is je ringmaat. Houd er wel rekening mee dat flosdraad veel soepeler is dan een echte ring.

4. Diameter ring opmeten

Heb je nou ook geen flosdraad (of ander draad) meer in huis, pak dan toch maar de liniaal erbij. Je kunt namelijk altijd nog een bestaande ring op je liniaal leggen en de diameter meten. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de ring opmeet, anders valt je ring veel te groot uit. Kijk goed hoeveel millimeter je kan aflezen op de liniaal, dit is je diameter. Kijk daarna op een tabel welke ringmaat bij je gemeten diameter past.

Ook goed om te weten

Ben je toch bang dat je de juiste ringmaat koopt, dan kun je altijd nog een ringmaatmeter kopen. Sommige webshops sturen deze (gratis) naar je op. Verder spelen er nog een paar overige omstandigheden mee tijdens het meten van je ringmaat.

  • Je vingers kunnen warm zijn en een uur later weer koud. Dit zorgt ervoor dat je vingers uitzetten en daarna slanker kunnen worden. Daarom is het belangrijk om op verschillende momenten je vinger te meten.
  • Check op de webshop goed of ze Europese of Amerikaanse maten aanhouden. Anders moet je misschien eerst gebruik maken van een omrekentabel.
  • Ook het design van de ring speelt mee in de maat. Een minimalistisch dun ringetje valt vaker wat kleiner uit en een dikke ring met een mooie steen erop zit vaak strakker om je vinger. Een grotere maat is dan aan te raden.
  • En bij twijfel? Ga dan altijd voor een maatje groter. Dat hoeft niet een hele maat groter te zijn, sommige ringen zijn ook per halve maat te verkrijgen.

Bron | Sante.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden