Kwetsbare sieraden schoonmaken. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je kwetsbare sieraden het beste schoonmaken

Ben je een liefhebber van sieraden en draag je bijvoorbeeld de oude sieraden van je moeder of (over)grootmoeder? Dan zul je vast merken dat ze doffer worden naarmate de jaren verstrijken. Hartstikke zonde en dus tijd om het op te frissen. Hoe doe je dat zonder het materiaal aan te tasten?

We hebben het voor je uitgezocht en zetten het per materiaal voor je op een rij.

Verschillende materialen schoonmaken

Heeft je gouden, zilveren, stalen of titanium sieraad een schoonmaakbeurt nodig? Zo doe je dat zonder het sieraad te beschadigen: vul een kleine kom met warm water en voeg daar wat afwasmiddel aan toe. Dompel het sieraad onder in het sopje en borstel voorzichtig met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en dep het rustig droog met een zachte doek. Daarna kun je het sieraad een aantal uur laten drogen op een stuk papier. Vermijd bij het schoonmaken van sieraden huishoudmiddelen zoals soda, azijn en citroen. Dit kan het materiaal beschadigen of zelfs deels oplossen.

Goud en zilver laten glimmen

Wanneer je zilveren of gouden sieraden veel gedragen worden, kunnen ze op een gegeven moment wat doffer worden. In dat geval kun je een zilver- of goudpoetsdoek gebruiken. Maak het sieraad eerst schoon volgens de stappen in de vorige alinea voordat je aan de slag gaat met de poetsdoek. Als dit niet goed werkt kun je zilverpoetsmiddel gebruiken, maar zorg er wel voor dat je het sieraad daarna goed afspoelt. Let ook op dat een zilver- of goudpoetsdoek nooit gewassen mag worden.

Edelstenen opfrissen

Edelstenen zoals diamant, agaat, goudsteen, kattenoog, robijn en jade zijn een prachtige aanvulling op een sieraad, maar kunnen zo nu en dan een opfrisbeurt gebruiken. Gebruik hiervoor weer een zachte tandenborstel of een doek om de steen mee schoon te maken. Spoel de edelsteen daarna af en droog ’m met een zachte doek.

Er zijn ook kwetsbare edelstenen waar je nóg voorzichtiger mee om moet gaan. Denk aan amethist, citrien, aquamarijn, labradoriet, marcasiet, maansteen, opaal en tijgeroog. Deze edelstenen mogen alleen worden schoongemaakt met water. Edelstenen zoals bergkristal, spinel, topaas, turkoois, hematiet, howliet, rozenkwarts en morganiet kun je beter niet in contact brengen met water. Poets deze stenen alleen schoon met een zachte doek.

Parels

Heeft je sieraad een parel? Dan moet je hier erg voorzichtig mee omgaan. Parels zijn namelijk enorm kwetsbaar voor onder andere parfum houdende producten en vallen en stoten. Maak ze daarom alleen schoon met een zachte, vochtige doek en laat de parel nooit in contact komen met schoonmaakmiddelen. Reinig ze daarnaast ook nooit ultrasoon of met stoom.

Diamanten opfrissen

Diamanten kunnen snel dof worden en daarom is het belangrijk om ze regelmatig te reinigen: gemiddeld een keer per maand. Vul een kommetje met warm water en afwasmiddel en borstel de diamant voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Daarna spoel je ’m af onder warm water en dep je hem droog met een zachte doek.

Bloedkoraal

Sommige mensen hebben ze nog in huis: sieraden met bloedkoraal. Het zijn zeldzame sieraden, omdat het tegenwoordig verboden is om bloedkoraal te winnen. Het materiaal is erg kwetsbaar en je moet het daarom voorzichtig behandelen. Sieraden met bloedkoraal maak je schoon met een lauw sopje, waarbij je ze inwrijft met een doek en olijfolie. Als het materiaal erg dof is geworden, kun je het een uurtje in olijfolie leggen. Wrijf het sieraad daarna goed na. Ook is het goed om het sieraad regelmatig te dragen. Huidvet is namelijk goed voor bloedkoraal.

Omgaan met sieraden

Om de sieraden zo mooi mogelijk te houden zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Draag zilveren en gouden sieraden niet onder de douche
  • Vermijd schoonmaakmiddelen bij je sieraden
  • Laat je sieraden niet in contact komen met parfum, haarlak en bodylotion
  • Draag je sieraden zo min mogelijk in fel zonlicht.

Bron | Goudkat, juweelontwerpster.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden