null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo kies je altijd de perfecte avocado in de supermarkt

Het is een frustratie van iedere avocadoliefhebber. Denk je in de supermarkt een mooie te hebben gevonden, blijkt-ie thuis al helemaal bruin en beschimmeld te zijn. Of je hebt een exemplaar te pakken dat na een paar dagen nóg niet rijp is. Hoe kies je nou de perfecte avocado?

Miguel Gonzalez, avocadoleverancier van meer dan 150 restaurants in New York, deelt zijn geheimen. Met déze tips zit je niet snel meer met een bruine, ingedeukte of onrijpe avocado opgescheept.

Controleer de steel

Kijk of er een steeltje aan de avocado zit. Het is meestal een kort, bruin stompje dat bovenaan de vrucht zit. Duw er zachtjes tegenaan met je duim. Laat de steel makkelijk los? Dan heb je een rijpe te pakken. Zo niet, dan kun je de avocado beter nog even laten liggen.

Komt het steeltje makkelijk los, kijk dan naar het stukje van de vrucht dat eronder zit. Hier is de kleur belangrijk. Is die heldergeel of -groen? Dan is dit een prima keus. Wanneer het stukje grijs of zwartig is en een beetje schimmelig aandoet, is de avocado niet meer goed.

Als er geen steel meer aan zit, kun je alsnog de kleur checken. Het heldere geel of groen zal al verdwenen zijn, omdat het steeltje al een tijdje van de vrucht af is. Maar als het stukje bovenaan bruin is, heb je ook een goede, rijpe avocado te pakken.

Voel of hij zacht is

Knijp niet in de avocado – zo kneus je ’m en wordt hij sneller bruin. Voel voorzichtig of de vrucht zacht is door ’m in de palm van je hand te leggen. Als hij zacht en papperig aanvoelt, is hij waarschijnlijk al te rijp. Je kunt deze avocado misschien nog wel eten, maar dan moet je dat wel snel doen.

Kijk naar de kleur

Onrijpe avocado’s hebben een groene schil. Hoe rijper ze worden, hoe donkerder de schil kleurt. Als een avocado té rijp is, is de kleur bijna zwart en kunnen er witte vlekken op de buitenkant komen.

Toch geven deze tips helaas geen garantie, zegt Miquel Gonzalez. Dit komt doordat veel andere klanten wel fanatiek in alle avocado’s knijpen, waardoor ze vanbinnen bruin worden. Dit kun je aan de buitenkant niet zien. Je moet dus ook gewoon een beetje geluk hebben...

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden