Bedwantsen kunnen meereizen in je koffer. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo houd je bedwantsen buiten de deur

Ben je net thuisgekomen van vakantie? Let dan goed op bij het uitpakken van je koffer, want naast alle leuke souvenirs kunnen ook bedwantsen met je meereizen, iel! Deze beestjes wil je liever niet in je huis hebben. Beten van een bedwants kunnen namelijk zorgen voor flinke jeuk en vervelende bultjes.

Met deze zeven tips houd je bedwantsen buiten de deur

1. Controleren

Om te voorkomen dat je bedwantsen vanaf je vakantieadres meeneemt naar huis, kun je het best checken of ze er niet zijn op je vakantiebestemming. Bij aankomst is het belangrijk om eerst te controleren of je sporen van de beestjes op het bed kunt vinden. Let vooral op kleine vlekjes, bloedpuntjes of zwarte puntjes. Vergeet daarnaast ook niet om de naden te controleren, want ook daarin kunnen de beestjes zich bevinden.

2. Koffer in de badkamer

Tijdens je vakantie is het belangrijk om zorgvuldig met je koffer om te gaan. Bedwantsen kunnen namelijk in je koffer gaan zitten en uiteindelijk meereizen naar huis. Laat je koffer daarom in de badkamer van je verblijf staan, het liefst op een gladde vloer. Belangrijk is om je koffer niet tegen een muur te zetten, want dan komen ze sneller in je koffer terecht. De beestjes zoeken namelijk een donker plekje en verstoppen zich in kieren of achter een plint. In de badkamer kunnen koffers wel tegen een muur staan, omdat die muren vaak glad zijn en bedwantsen daar niet tegenop kunnen klimmen.

3. Koffer uitpakken

Bij thuiskomst kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Door je koffer buiten of in een badkuip uit te pakken, kun je goed bekijken of bedwantsen per ongeluk zijn meegereisd. Wanneer ze uit je koffer vallen tijdens het uitpakken weet je in ieder geval zeker dat ze er niet vandoor kunnen gaan.

4. Maak je koffer goed schoon

Wanneer je de koffer hebt uitgepakt is het goed om je koffer schoon te maken met heet water. Koud water zal niet goed helpen, omdat bedwantsen daar goed tegen kunnen. Zorg ervoor dat je alle naden van je koffer meeneemt tijdens de grote schoonmaak, zodat je zeker weet dat je ieder plekje gehad hebt.

5. Heet wassen

Vermoed je dat je last hebt van bedwantsen? Was besmette of verdachte kleding dan op 60 graden. Deze temperatuur overleven bedwantsen namelijk niet. Kledingstukken die niet heet gewassen mogen worden, kun je het best voor 48 uur invriezen. Wil je zeker weten dat je beestjes het niet overleven? Laat je spullen dan nog drie dagen langer in de vriezer. Verder is het belangrijk om de kleding afgesloten in een zak te vervoeren naar de wasmachine of de vriezer. Zo voorkom je dat de bedwantsen zich verspreiden door je huis.

6. Bedwantsen vinden met plakband

Als je niet zeker weet of je last hebt van bedwantsen, dan kun je dat makkelijk checken. Het enige wat je nodig hebt is een stuk dubbelzijdig plakband. Schuif je bed van de muur af en plak de plakband op het onderste deel van de poten van je bed. ‘s Avonds gaan bedwantsen op zoek naar bloed en lopen ze via de poten van je bed naar boven. Het dubbelzijdige plakband zorgt ervoor dat ze vast komen te zitten.

7. Bestrijding

Ondanks deze tips is het soms gewoonweg niet te doen om bedwantsen in huis te voorkomen. Wanneer je erachter bent gekomen dat ze in je huis leven, is de beste optie om een bestrijder om hulp te vragen. Door lang te wachten kunnen de bedwantsen zich verder verspreiden naar andere kamers in je huis, waardoor de plaag alleen maar erger wordt. Probeer er dus zo vroeg mogelijk bij te zijn.

Bron | RTL Nieuws, beestjes kwijt

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden