Zo herken en verwijder je een wespennest Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Zo herken je een wespennest

Wespen: veel mensen vinden de geelzwarte beestjes maar vervelend en zien ze als groot nadeel van het lekkere weer. Dit jaar worden er éxtra veel wespen verwacht, omdat het droge en warme weer aanhoudt. Dat maakt de kans op een wespennest in jouw tuin ook groter. Maar hoe herken je zo’n nest eigenlijk?

Een wespennest herkennen

Een wespennestis niet te missen. De eerste indicatie is, zeker als het nest goed verstopt zit, dat er veel wespen in je tuin vliegen en steeds op dezelfde plek afgaan. Zie je ze vooral rondvliegen bij een specifieke struik in je tuin? Grote kans dat het nest daar zit. Maar soms zitten ze ook vol in het zicht en herken je het nest aan de ronde vorm. Wespennesten hebben een grijsachtige kleur en het materiaal lijkt wel papier te zijn. Heb je een wespennest gespot? Zorg er dan voor dat je er niet te dicht bij in de buurt komt. Zodra je gezien wordt als bedreiging, heb je binnen de kortste keren een wespensteek.

Het verschil tussen een bijennest en een wespennest

Het verschil tussen een bijen- en wespennest is niet altijd even duidelijk. Het nest van bijen lijkt ook op een cocon van papiermaché. Dit maakt dat het verschil met een wespennest aan de buitenkant moeilijk te zien is. Het verschil zit aan de binnenkant: daar heeft een bijennest verschillende raten en een wespennest heeft deze niet. Maar wees gewaarschuwd: het is niet zo verstandig om dit zelf uit te zoeken als je niet gestoken wilt worden. Kijk liever naar het verschil tussen de insecten. Een bij herken je aan een bruin uiterlijk met okergele strepen. Een wesp is zwart en felgeel.

Een wespennest verwijderen

Een wespennest kan flink wat overlast met zich meebrengen. De insecten komen continu op je (voornamelijk zoete) eten en drinken af en ook je vuilnisbak en fruit zijn geliefde plekjes. Maar ze kunnen ook steken als je te dichtbij komt of zorgen voor overlast in huis, omdat ze daar hun nest gebouwd hebben. Genoeg redenen dus om een wespennest te verwijderen. Daarbij is het meteen goed om te zeggen dat je dit absoluut niet zelf moet doen. Doe je maar één klein dingetje fout, dan heb je een heel team van wespen op je dak. En ook uitgangen dichtstoppen met bijvoorbeeld een krant is niet verstandig. De wespen zoeken altijd naar een weg naar buiten en knagen deze zo nodig. En dat leidt alleen maar tot meer schade. Schakel dus een professional in die weet wat hij of zij doet.

Tot die tijd is het goed om de dieren zo veel mogelijk uit je huis te houden. En ook deze tips zijn handig als je wespen weg wilt houden. De grootste no-go? Wespen wegslaan. Hierdoor voelen ze zich alleen maar sneller bedreigd en lok je steken uit.

Bron | RTLNieuws, Bestrijdingsservice.nl

Nynke KooyGetty Images/EyeEm
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden