Margriet logo
kalk wasmachine Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo haal je kalk uit de wasmachine (en zo voorkom je het)

Om een kapotte wasmachine te voorkomen, is het belangrijk om ‘m goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Je wasmachine ontkalken hoort daar ook bij. Met deze tips verwijder je kalk en voorkom je het in de toekomst.

Handig, want een goed onderhouden wasmachine gaat een stuk langer mee.

Kalkaanslag in de wasmachine

Wil je zo lang mogelijk ‘genieten’ van je wasmachine, dan is het belangrijk om kalkaanslag te voorkomen. Doe je dat niet, dan kan op het verwarmingselement kalkaanslag ontstaan. Gevolg? Het opwarmen van het water duurt langer, waardoor je meer energie verbruikt en dus duurder uit bent. Kalkaanslag ontstaat door een combinatie van hitte, water en kalkdeeltjes. Ook de hardheid van het water speelt daarbij een rol. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag-vormende deeltjes erin zitten en hoe groter de kans op kalkaanslag. In Nederland is het water over het algemeen vrij zacht, maar op sommige plekken ligt de waterhardheid hoger. Het niet op tijd kalkvrij maken van een wasmachine heeft vervelende gevolgen: het apparaat werkt minder goed en kan zo beschadigd raken dat hij minder lang meegaat.

Zo verwijder je kalk uit de wasmachine

Als je thuis zacht water hebt en de nodige maatregelen treft om kalkaanslag te voorkomen – daarover later meer – is het ontkalken van je wasmachine niet altijd nodig. Bij erg hard water is het wel belangrijk om regelmatig kalk te verwijderen. Je kunt dat op een aantal manieren doen.

  • Ontkalkingsmiddel. In de winkel vind je speciale ontkalkingsmiddelen voor de wasmachine. Je voegt het middel toe aan het wasmiddelbakje en draait vervolgens een wasprogramma op 60 graden. Let op dat je een ontkalkingsmiddel niet te vaak gebruikt, want dat is niet goed voor de wasmachine. Gebruik het in elk geval niet vaker dan één keer per maand.
  • Azijn. Een goedkopere manier is ontkalken met schoonmaakazijn. Vul één kopje met azijn en giet in het wasverzachterbakje. Draai vervolgens een was zoals je dat normaal ook zou doen.
  • Soda. Voor het ontkalken van de wasmachine kun je ook schoonmaaksoda gebruiken. Voeg een half kopje soda toe aan een lege trommel en draai een normaal wasprogramma op 90 graden. Dit gaat ook vetluis in de wasmachine tegen.

Zo voorkom je kalkaanslag in de wasmachine

Om kalkaanslag op het verwarmingselement in je wasmachine te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. Kijk allereerst op het etiket van het wasmiddel dat je gebruikt. Daarop staat precies hoeveel je per wasbeurt nodig hebt. Omdat wasmiddel ingrediënten tegen kalk bevat, wordt aangeraden om bij hard water wat meer te gebruiken. Maar let op: te veel wasmiddel is ook niet goed voor je wasmachine en kleding. Check daarom online de waterhardheid in jouw woonplaats. Was daarnaast niet te vaak op hoge temperaturen, want hitte veroorzaakt kalkaanslag. Draai zoveel mogelijk wasjes op 30 of 40 graden. Toe aan een nieuwe wasmachine? Kies dan voor een exemplaar met een verwarmingselement met anti-kalkcoating.

Bron | Consumentenbond, Wasmachines.nl, BNNVARA

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden