Met deze acht tips gaat de accu van je smartphone langer mee. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó gaat de accu van je smartphone of tablet langer mee

De accu van je smartphone of tablet is een essentieel onderdeel van het apparaat. Het is dan ook belangrijk om er goed mee om te gaan, zodat je er zo lang mogelijk profijt van hebt. Gelukkig zijn er een aantal handige tips waarmee je de levensduur van de accu kunt verlengen.

We zetten ze voor je op een rij.

1. Een nieuw apparaat eerst opladen

In sommige gevallen moet je een nieuw elektrisch apparaat eerst helemaal opladen voordat je ermee aan de slag kunt gaan. Bij smartphones en tablets hoeft dit niet. Deze worden in de fabriek al goed opgeladen, waardoor je ze niet hoeft op te laden voor het eerste gebruik. Als het apparaat toch leeggelopen is, kun je hem alsnog aan de lader leggen.

2. Lege accu opladen

Meestal krijg je als de accu bijna leeg is een melding dat je het apparaat aan de lader moet leggen. Toch heb je dit niet altijd door, bijvoorbeeld wanneer je niet met het apparaat bezig bent. In principe is het geen probleem om de accu op te laden wanneer hij (bijna) leeg is, maar het kan er wel voor zorgen dat de accu wat sneller slijt. Daarom kun je het apparaat het best opladen wanneer hij nog boven de vijftien tot twintig procent stroom heeft.

3. Accu niet volledig opladen

Je kunt de accu dus beter niet helemaal leeg laten lopen, maar het is ook beter om hem niet volledig op te laden. Ook daardoor kan de accu sneller slijten. Het is daarom het best om hem tot ongeveer 90 à 95 procent op te laden. Het nadeel is dan wel dat je hem iets vaker aan de oplader moet leggen.

4. Accu loopt leeg zonder gebruik

De energie van je smartphone of tablet lijkt soms wel in het niets te verdwijnen. Zonder dat je er echt veel gebruik van maakt is toch ineens die batterij weer leeg. Dat is natuurlijk enorm irritant, maar er is wel een goede reden voor. Ook wanneer je je smartphone of tablet niet gebruikt, gebeurt er op de achtergrond nog veel. Er kunnen nog actieve apps zijn of hij zoekt naar een wifi-netwerk of bluetooth apparaat in de buurt. Dit slurpt uiteindelijk energie. In dat geval kun je ervoor kiezen om bepaalde apps tijdelijk uit te schakelen. Bij een iPhone doe je dat met de energiebespaarmodus en ook Samsung heeft een speciale energiestand.

5. Wel of geen snellader gebruiken?

Tegenwoordig gebruiken veel mensen een snellader om - het woord zegt het al - hun apparaat sneller op te laden. Natuurlijk is het soms handig om je smartphone of tablet even snel op te laden, maar voor je accu is dat minder goed. Door je apparaat langzaam op te laden gaat de accu langer mee.

6. Niet goed opgeladen

Heb je je smartphone of tablet wel aan de oplader gelegd, maar is hij niet opgeladen? Vaak is er dan iets mis met de oplader. Controleer eerst of het stekkertje goed in je apparaat zit. Als hij contact maakt, licht je scherm op en verschijnt er een batterijtje. Kijk ook of de stekker goed in het stopcontact zit.

Ook kan er een probleem zijn met het kabeltje van je oplader. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van kabelbreuk. Dat kun je herkennen door het kabeltje in een een andere positie te houden. Laadt je smartphone of tablet dan wel op? Dan weet je zeker dat het om kabelbreuk gaat. In dat geval kun je een nieuwe oplader aanschaffen. Ga er in ieder geval niet zelf mee aan de slag, want hierdoor loop je het risico op kortsluiting.

7. Draadloos opladen

Net als een elektrische tandenborstel kunnen sommige smartphones en tablets draadloos worden opgeladen. Vooral de wat duurdere modellen hebben deze functie vaak. In de handleiding van je apparaat en op internet kun je terugvinden of je je smartphone of tablet draadloos kunt opladen. Misschien lijkt het erop dat draadloos opladen handiger is dan opladen via een kabel, maar dat kan tegenvallen. Draadloos opladen duurt bijvoorbeeld langer. Het voordeel daarvan is natuurlijk wel weer dat langer opladen beter is voor de accu.

8. Warmte en kou

Warmte en kou kunnen de chemische processen waarmee een accu werkt verstoren. Doordat een accu van zichzelf al warm wordt, is het belangrijk om extra hitte te voorkomen. Leg je apparaat daarom nooit in de zon of op een verwarming. Dat kan namelijk zorgen voor oververhitting en beschadiging van de accu of zelfs brandgevaar.

Net als veel mensen houden ook smartphones en tablets niet echt van kou. Het kan er namelijk voor zorgen dat de accu minder goed werkt of dat hij er zelfs even helemaal mee stopt. Bij koud weer kun je het apparaat dus beter in je jas- of broekzak stoppen of in je tas houden.

Levensduur van de accu verhogen

Om ervoor te zorgen dat de accu van je apparaat zo lang mogelijk meegaat, zetten we nog een aantal simpele tips op een rij:

  • Zet je smartphone of tablet op standby wanneer je hem niet gebruikt. Het scherm staat dan tijdelijk uit, waardoor er minder stroom wordt verbruikt. Dit kun je instellen op je apparaat of door kort op het aan-uit-knopje te drukken.
  • Zet de helderheid van je scherm niet te hoog. Bij de meeste apparaten kun je dit bij de instellingen aanpassen met een schuifje.
  • Maak gebruik van de energiebespaarmodus.
  • Vergeet niet dat het na een tijd heel normaal is dat de batterij sneller leegloopt. Dit is helaas niet helemaal te voorkomen.

Bron | Plus Online, Consumentenbond

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden