Zo ga je veilig de weg op als het sneeuwt (met auto en de fiets)  Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Zo ga je veilig de weg op als het sneeuwt (met auto en de fiets)

Dat we toch nog even zijn verrast met een laagje sneeuw en winterse taferelen is natuurlijk hartstikke leuk, totdat je de weg op moet. Alles is spekglad en het verkeer is vaak een grote chaos. Moet je naar je werk of een boodschap doen? Met deze tips rijd je veilig door de sneeuw van A naar B.

Ga je met de auto de weg op? Houd dan rekening met de volgende vijf punten:

1. Winterbanden

Winterbanden zijn misschien geen volledige oplossing als je door de sneeuw moet rijden, maar ze helpen absoluut. Ook als je winterbanden hebt is de remafstand op een gladde weg langer dan normaal, maar die is veel korter dan de remweg van zomerbanden. Laat dus elk jaar rond oktober je winterbanden onder je auto zetten.

2. Juiste bandenspanning

Volgens de ANWB is het ontzettend belangrijk dat de spanning van je banden goed is. Wanneer je banden te zacht zijn verlies je grip en omdat winterbanden van zichzelf al zachter zijn, grip en stabiliteit.

3. Afstand houden

Zodra het glad is op de weg geldt eigenlijk altijd de regel dat je je snelheid moet halveren en de afstand tot je voorganger moet verdubbelen. Door genoeg afstand te behouden heb je de ruimte om, ondanks dat je wat kunt gaan glijden, op tijd te reageren.

4. Rustig optrekken

Als je te hard optrekt wanneer het glad is op de weg ga je geheid glibberen en glijden, omdat de banden moeite hebben met het vinden van grip. Geef dus weinig gas en laat de koppeling heel rustig opkomen. Met gladheid in het verkeer geldt sowieso: doe al je handelingen rustig en met beleid.

5. Remmen

Je kunt bij gladheid het beste op de motor afremmen door het gas langzaam los te laten. Raakt je auto toch in de slip? Trap dan het rempedaal tot op de bodem in. Het antiblokkeersysteem (ABS) zorgt er dan voor dat je auto bestuurbaar blijft. Het kan voorkomen dat je rempedaal begint te trillen of dat je gekke geluiden hoort, maar dat is normaal.

Toch de kou trotseren en met de fiets op pad? Maak dan gebruik van deze vijf tips:

1. Zachte banden

Waar fietsbanden normaliter lekker hard mogen zijn, wil je er bij sneeuw juist voor zorgen dat ze wat zachter zijn. Wanneer je zachtere banden met een goed profiel hebt, heb je veel meer grip op de weg.

Wist je dat er ook winterbanden bestaan voor je fiets? Deze banden hebben spikes die zorgen voor meer grip en een kortere remweg. Met sommige winterbanden kun je zelfs over ijs fietsen!

2. Zet je zadel lager

Door je zadel net wat lager te zetten zit je stabieler en kun je je voeten sneller bij de grond zetten wanneer je uitglijdt. Zo loop je minder risico om een nare val te maken.

3. Rem zo weinig mogelijk

Wanneer er sneeuw ligt, is het ontzettend lastig om in te schatten wanneer en hoe hard je moet remmen. Als je te hard remt blokkeert je wiel en ga je glijden, maar rem je te zacht dan loop je de kans om onderuit te gaan in een bocht. Fietsweetjes.nl geeft als tip dat als je weet dat je ergens moet gaan stoppen je, ook op de fiets, het beste een stuk van te voren kunt beginnen met vaart minderen. Gaat dat niet meer? Probeer dan, in plaats van je rem helemaal in te knijpen of trappen, pompend te remmen.

4. Ga van de gebaande paden af

Dit klinkt misschien heel tegennatuurlijk, maar de gebaande paden liggen vaak vol met samengeperst sneeuw en ijs en kunnen daardoor nog gladder zijn. Het is dus verstandiger om zelf een nieuw pad door de sneeuw te maken.

5. Geschikte versnelling

Als je door de sneeuw moet fietsen kun je het best kiezen voor een lage versnelling. Je hoeft dan minder kracht te zeggen, waardoor je minder risico loopt op dat je achterwiel wegglijdt als je begint met trappen.

Bron | Fietsweetjes.nl, ANWB

Sanne van der LindenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden