Fietsen in de winter Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo fiets je ook in de winter veilig op je e-bike

Een rondje fietsen door de frisse buitenlucht op de e-bike: het hoeft geen probleem te zijn, maar nu we te maken hebben met koude temperaturen is het belangrijk om extra goed te zorgen voor je e-bike. Hierdoor voorkom je gevaarlijke situaties als je gaat fietsen.

We hebben een aantal dingen op een rijtje gezet waar je extra goed op moet letten als je je e-bike deze winter gaat gebruiken.

1. E-bike schoonmaken

Op de koude dagen trekken de strooiwagens weer door het land. Fijn, want ze houden de weg ijsvrij, maar dat zout heeft ook een nadeel: het is niet zo goed voor je e-bike. Daarom is het belangrijk dat je de fiets regelmatig schoonmaakt en de onderdelen die kunnen roesten wat vaker invet. Als je zelf de ketting wilt smeren, vraag dan aan de fietsenmaker welke olie het beste voor de winterperiode is.

2. Remmen controleren

Als het glad is heb je een langere remweg en is het dus extra belangrijk dat je remmen het goed doen. Kijk daarom of je remblokjes niet versleten zijn. Is dit wel het geval? Dan moeten ze vervangen worden. Verder is het belangrijk om te kijken of er geen vocht in de remkabels zit of komt. Als deze bevriezen gaan ze vastzitten en kun je dus niet meer remmen. Vet bevriest niet zo snel als water, dus smeer ze goed in.

3. Fietsaccu controleren

De accu van een elektrische fiets kan gevoelig zijn voor kou. Het is daarom verstandig om de accu regelmatig aan het werk te zetten. Een accu die te lang niks doet, kan te maken krijgen met diepontlading. Dit betekent dat de accu onder een bepaalde spanning komt, waardoor hij niet meer opgeladen wordt door de standaard lader. Wanneer dit gebeurt, moet de accu vervangen worden en dat kan al gauw een paar honderd euro kosten. Hieronder geven we je een aantal tips om de levensduur van de accu van je elektrische fiets in de winter te verlengen.

  • Berg de accu van je elektrische fiets nooit leeg op, maar zorg dat hij minimaal voor de helft opgeladen is. Zo voorkom je diepontlading al voor een groot deel.
  • Om gezond te blijven moet een fietsaccu regelmatig opladen en weer ontladen, bijvoorbeeld door ermee te fietsen. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt, laad de accu dan minimaal één keer per maand op. Een accu loopt ook langzaam leeg als je hem niet gebruikt.
  • In de winter haal je iets minder kilometers uit een accu dan in de zomer. Om je fietsaccu zo lang mogelijk goed te houden, is het beste advies om hem te blijven gebruiken. Ook in de winter.
  • Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Haal dan het display van je elektrische fiets af. Deze is gevoelig voor vocht en kan hierdoor mogelijk kapot vriezen.

Tips bij gladheid

Heb je de accu van je elektrische fiets gecontroleerd? Dan hebben we nog een aantal handige tips om zo veilig mogelijk de weg op te gaan met je e-bike.

  • Zet je zadel lager tijdens de winter. Hierdoor kun je altijd met je voeten bij de grond waardoor de kans op vallen minder groot is.
  • Laat wat lucht uit je fietsbanden lopen. Zachtere banden zijn breder aan de onderkant en bieden meer grip op het wegdek bij sneeuw en ijzel.
  • Kijk goed voor je uit naar het wegdek: als het asfalt glinstert, is de kans groot dat er een laagje ijs ligt. Let dan dus extra goed op en fiets hier, als het kan, voorzichtig omheen.
  • Ga niet te dicht bij de stoeprand fietsen. Daar ligt vaak ijs of vastgevroren sneeuw. Ook de lijnen op de weg kunnen extra glad zijn.
  • Zorg ervoor dat je banden een goed profiel hebben. Je kunt ook winterbanden op je fiets laten zetten.

Bron | ANWB, Batavus

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden