null Beeld

Zo drogen die plastic bekers en bakjes voortaan wél goed in de vaatwasser

Herken je dat: ben je de vaatwasser aan het uitruimen, maar telkens haal je die plastic bekers er nog nat uit. Moet je alsnog met de theedoek aan de slag of ze even droog wapperen. Hoe komt dat toch? Dit is de reden dat je plastic bekers en bakjes niet drogen in de vaatwasser.

Vaatwasser klaar? Afdrogen maar.

Plastic bekers drogen niet in de vaatwasser

Er zijn twee oorzaken dat plastic bekers, bakjes en ander keukengerei niet drogen in de vaatwasser. Dat heeft allereerst met het materiaal te maken. Je hebt namelijk hyrdofiel en hydrofoob materiaal. Hydrofiel materiaal houdt van water en verspreidt zich makkelijk over oppervlaktes. Hydrofoob materiaal is juist waterafstotend en blijft als dikke druppels op materiaal liggen. Je kunt het misschien al raden, maar plastic is hydrofoob materiaal en daardoor blijft dat water in de vaatwasser als dikke druppels op je plastic bekers liggen.

En dikke druppels verdampen langzamer, waardoor al dat plastic in de vaat minder snel droogt. Metaal, glas en keramiek is hydrofiel, waardoor de waterdruppels zich over het hele oppervlak verspreiden en sneller drogen. Als je je plastic bakjes, bordjes en bekers iets schuiner in de vaatwasser inruimt, dan kan het water er iets makkelijker vanaf glijden.

Minder warm

De tweede reden dat plastic bekers en bakjes niet goed drogen in de vaatwasser, komt doordat plastic de warmte minder goed geleidt. Meestal zijn je keramieken of stenen borden en het metalen bestek en de pannen nog lekker warm als de vaatwasser klaar is met draaien. Door die warmte verdampen deze materialen al een hoop van het water. Plastic is een minder goede warmtegeleider en blijft een stuk koeler. Daardoor verdampen minder waterdruppels en blijven deze op het materiaal liggen.

Lees ook:

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het inruimen van de vaatwasser

Open de vaatwasser meteen als 'ie klaar is

Om al je vaat voortaan droog uit de vaatwasser te krijgen, kan het helpen om direct nadat je vaatwasser klaar is de deur een beetje open te zetten. Het vocht verdampt dan sneller omdat de warme, vochtige lucht condenseert. Let wel op, want dat vocht is niet zo goed voor je keukenblad en keukendeuren.

Bron | Quest, Coolblue

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden