Zo beveilig je berichtjes op WhatsApp. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó beveilig je berichtjes op WhatsApp

Via WhatsApp is het makkelijk om te overleggen over wie het vuilnis buitenzet, maar je kunt er ook lief en leed met elkaar delen. Persoonlijke berichtjes over mentale gezondheid of relatieproblemen hoeven anderen niet te lezen natuurlijk. Daarom is het handig om WhatsApp te beveiligen. Dat kun je op déze manieren doen.

Allereerst is het verstandig om tweestapsverificatie aan te zetten. Bij het installeren van WhatsApp op een andere telefoon wordt dan eerst om een toegangscode gevraagd. Je berichtjes worden alleen overgezet als de 6-cijferige pincode klopt. Deze code kies je zelf: het is daarbij wel handig om iets anders te kiezen dan een code die makkelijk te raden is, zoals 000000 of 123456.

Zo stel je de tweestapsverificatie in:

  • Ga naar Instellingen op WhatsApp.
  • Klik op Account > Verificatie in twee stappen > Inschakelen.
  • Bedenk een 6-cijferige code die niet makkelijk te raden is voor anderen en voer deze in.
  • Vul je e-mailadres in om je account beter te beveiligen.
  • Klik op Volgende en bevestig je e-mailadres.
  • Klik op Opslaan of Gereed.

Beveilig je berichtjes op WhatsApp met je vingerafdruk of gezicht

Je kunt een moeilijke pincode bedenken, maar deze is niet automatisch uniek. Je vingerafdruk is dat wel. Daarom is dat een extra veilige manier om je berichtjes te beveiligen. Elke keer dat je WhatsApp opent, houd je je vinger op het scherm die je unieke vingerafdruk herkent.

Je stelt de vingerafdrukvergrendeling in door naar Instellingen op Whatsapp te gaan en op Privacy te klikken. Heb je een Android-telefoon? Scroll dan naar beneden en kies voor Vingerafdrukvergrendeling. Vervolgens verschuif je de schakelaar en volg je de aanwijzingen op je scherm.

Als je een iPhone hebt, kun je WhatsApp ook extra beveiligen met je gezicht. Dat doe je zo: klik in het privacyscherm op Schermvergrendeling. Vervolgens klik je op Vraag om Face ID. Daarna kies je na hoeveel tijd Whatsapp vergrendelt.

Zorg dat encryptie aanstaat

WhatsApp houdt je berichten onder andere veilig met end-to-end-encryptie. Dat is een beveiligingsmethode die ervoor zorgt dat alleen jij en de ontvanger de berichten kunnen lezen die jullie aan elkaar hebben verstuurd. Je kunt deze funcie aanzetten door naar Instellingen in Whatsapp te gaan en op Account te klikken. Vervolgens klik je op Beveiliging en selecteer je Beveiligingsmeldingen weergeven op dit apparaat.

Het is verstandig om te checken of deze functie ook echt aanstaat op je telefoon. Dat doe je door een Whatsappgesprek te openen en op de naam van je gesprekspartner te klikken. Scroll naar beneden en klik op Versleuteling. Je ziet dan een qr-code met een paar cijfers eronder. Als deze cijferreeks hetzelfde is als die van je gesprekspartner op WhatsApp, is het beveiligen van jullie gesprek gelukt.

Beveilig je voicemail

Het is verstandig om je WhatsApp-voicemail te beveiligen, want een groot deel van de WhatsApp-fraudeurs gebruikt berichtenboxen met wachtwoorden die makkelijk te raden zijn.

Als je je aanmeldt bij Whatsapp kies je voor de optie om een aanmeldcode in een bericht te ontvangen, maar je kunt ook gebeld worden. Als je niet opneemt,belandt de aanmeldcode in de voicemailbox. Heb je gekozen voor een simpel wachtwoord, zoals 0000 of 1234? Dan is het niet goed beveiligd. WhatsApp-frauders kunnen deze gemakkelijk raden. Daarna is het mogelijk dat de fraudeur je Whatsappaccount overneemt en zich voordoet als jou. Dat wil je natuurlijk niet, dus kies voor een lastig te raden wachtwoord.

AD, WhatsApp, BNNVARA

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden