null Beeld

Zo bescherm je de privacy van je puber op internet

- Margriet samen met KPN -

Urenlang brengen tieners soms door achter een computerscherm of smartphone. Hoe respecteer je hun online privacy en zorg je er tegelijkertijd voor dat ze zich bewust zijn van de gevaren van internet? Wij helpen je een handje!

Praten over privacy

Pubers en praten, het blijft een lastige combi... Maak het wat makkelijker en grijp een aflevering van GTST, SpangaS of een nieuwsonderwerp aan om nonchalant wat vragen te stellen. Krijgen ze weleens vriendschapsverzoeken van vreemden? Wat voor foto's vinden zij zelf dat je wel en niet online kunt plaatsen? En hoe geheim houden ze hun wachtwoord?

Samen aan de slag

Wil je kind graag een account aanmaken op Facebook, Snapchat of Instagram? Doe dit samen en doorloop ook samen de privacy-instellingen. Het is ook zeker handig om een keer met z'n tweeën de naam van je zoon of dochter te googlen. Vaak duikt er dan informatie op waarvan ze zelf niet eens wisten dat het online staat. Bijvoorbeeld foto's of reacties die niet zo handig zijn als ze op zoek gaan naar een bijbaantje of stageplaats...

Goede voorbeeld

Zelf vind je het waarschijnlijk ook niet zo leuk als een vriendin je tagt in een oncharmante foto of raar bericht op Facebook. Dus: hoe grappig de uitspraken of foto's van je tiener soms ook zijn, overleg het eerst voordat je ongevraagd iets over ze op Facebook zet. Zo geef je het goede voorbeeld en bepalen ze zelf wat er over hen te vinden is op internet.

Digitaal toezicht

Met de functie ‘Ouderlijk toezicht’ van KPN Veilig, kun je heel gemakkelijk filters toevoegen aan een computer. Zo kun je zelf bepalen wat je kind wel en niet online ziet. Heb je al een Alles-in-1 pakket of internet voor thuis van KPN, dan kun je KPN Veilig gratis op twee apparaten installeren. Dit veiligheidspakket zorgt er heel gemakkelijk voor dat je puber onbezorgd kan internetten.

De risico's van automatisch inloggen

De meeste kinderen brengen veel tijd door op social media en in webshops, en zijn hier vaak automatisch ingelogd. Lekker makkelijk en snel, maar helaas niet zo veilig… Onderstaande video legt uit wat de risico's zijn en waarom het zo belangrijk is dat ze regelmatig hun cookies wissen.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden