Bladcompost Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zelf bladcompost maken: zo doe je dat

We hebben lang mogen genieten van temperaturen boven de tien graden, maar met het begin van de winter in zicht wordt het nu toch echt kouder. Dit betekent ook dat de bladeren sneller van de boom vallen. Je kunt de bladeren opruimen, of je maakt er bladcompost van.

Voordat we ingaan op hoe je bladcompost makkelijk zelf kunt maken, is het belangrijk om te weten waar bladcompost goed voor is. Afgevallen blad is belangrijk voor de bodem en de biodiversiteit. In zandgrond zal het beter vocht vasthouden, in kleigronden verbetert het de bodemstructuur. Gemengd met zand is bladcompost ook perfect geschikt als stekgrond.

Bladcompost maken

Als je bladcompost gaat maken, is het ten eerste belangrijk dat de bladeren vochtig zijn. Verzamel de bladeren daarom op een regenachtige dag. Mochten ze toch droog zijn, kun je zelf nog nat maken met een gieter.

Bij composteren is het verder belangrijk dat de blaadjes zo klein mogelijk worden gemaakt. Dit kun je onder andere doen door het blad met een bladzuiger op te zuigen, waarbij je het blad versnippert. Je kunt de bladeren ook verspreiden over het gazon, waarna je er vervolgens met een grasmaaier overheen gaat. Het eventuele gras dat hierbij mee komt, kun je gerust mee composteren. Bij niet al teveel blad, kun je het ook nog met een tuinschaar kleiner knippen.

Wanneer je dit hebt gedaan, stop je het blad in een grote plastic zak. Maak hier gaatjes in en stamp het vervolgens goed aan. Leg de zak ergens waar het koel, uit de zon en uit het zicht is. Nu komt het aan op geduld, oftewel: een jaartje geduld hebben. Het is belangrijk dat de bladeren licht vochtig blijven, dus draai de zak om de zoveel tijd enkele keren om.

Dit kun je met bladcompost doen

Na een jaar kun je het bladcompost gebruiken als mulchlaag. Mulchen betekent het toedekken van de bodem met een laag tuinresten. Je kunt de compost door de bovenlaag van de grond harken. Dit vermindert onkruidgroei, zorgt ervoor dat (zand)grond minder snel uitdroogt en voorkomt dat de bodem dichtslaat.

Wil je het gebruiken voor planten die niet van een zure bodem houden? Meng er dan wat tuinkalk doorheen. Na twee jaar is de bladcompost ook te gebruiken als potgrond.

Welke bladeren gebruiken bij bladcompost?

In principe kun je van elk soort blad ook bladcompost maken, maar niet alle bladeren composteren even snel. Met blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es en populier heb je redelijk snel mooie compost. Grote bladeren van bijvoorbeeld plataan en eik composteren langzamer.

Ook naalden van bijvoorbeeld dennen zijn tot bladcompost te verwerken. Dat is dan weer goed bruikbaar voor zuurminnende planten. Het composteerproces bij naalden neemt net als onder andere eikenblad wel vrij veel tijd in beslag. Doorgaans kun je dit pas na een jaar of drie gebruiken.

Bron | Maxvandaag, Buitenleven, Landleven

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden