Margriet logo
Zó krijg je in mum van tijd een opgeruimd huis. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Wil je een opgeruimd huis? Met déze dagelijkse routine van 20 minuten lukt het

Een schoon, gezellig en netjes opgeruimd huis: dat willen we allemaal wel. Met een nieuw jaar voor de deur komen ook de goede voornemens weer om de hoek kijken. Opgeruimder leven bijvoorbeeld. We spraken met opruimcoach Alinda Feddema over hoe je dat voor elkaar krijgt in 20 minuten.

Opruimen gaat niet vanzelf. Daar weet Alinda als ‘voormalig grootste rommelkont en chaoot’ alles van. “Ik liet vroeger de afwas drie weken staan en de wasmand opstapelen totdat ik echt geen keus meer had.” Inmiddels leeft ze al jaren georganiseerd en weet ze precies wat er voor nodig is om je huis op te ruimen en opgeruimd te hóuden. Ze coacht vrouwen die hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

De opruimroutine: elke dag 20 minuten opruimen

Als je opgeruimder wilt gaan leven, kun je dat het beste in kleine stappen doen. Daarvoor heeft Alinda de dagelijkse 20 minuten-opruimroutine bedacht. “De 20 minuten-opruimroutine verlaagt de drempel om te beginnen,” legt Alinda uit. “Elke dag twee keer tien minuten: dat is te overzien. Opruimen is geen hogere wiskunde, maar we doen vaak alsof dat wel zo is. Veel mensen hebben een hekel aan opruimen. Met mijn methode zet je twee keer per dag een wekker voor tien minuten, dat maakt het behapbaar.”

Alinda ziet in de praktijk dat veel vrouwen veel te hard zijn voor zichzelf en veel moeten. “Je wilt bijvoorbeeld je kleding opruimen na het wassen, maar maakt hiervan iets groots omdat je er allerlei extra taken aan vastknoopt. Dan kun je gaan denken: laat maar zitten, daar heb ik nu geen tijd voor. Ik merk dat vrouwen door de wekker te zetten een lage drempel voelen. Ze denken dan: oh, maar dat kan ik wel, tien minuten opruimen.”

Je kunt volgens Alinda het beste beginnen in de ruimte waar je het meest last heb van de rommel. “Voor de meesten is dat de woonkamer. Dat is de centrale plek van het huis, daar kom je tot rust en ben je gezellig met elkaar. Als de woonkamer een bende is, is het niet fijn om daar te gaan zitten. Als je van de woonkamer een gezellige en opgeruimde plek maakt, voelt het meer als thuis en kun je bouwen aan een fijn samenzijn met het thuisfront.”

Gewoontes veranderen

Gewoontes verander je niet zomaar, vertelt Alinda. “Je leeft vaak jarenlang al op dezelfde manier, dat verander je niet van de ene op de andere dag. Je kunt gewoontes veranderen door consequent kleine stappen te zetten: daarom werkt die routine van elke dag twee keer tien minuten de wekker zetten zo goed. Het opruimen wordt dan langzaamaan een gewoonte.”

“Het klinkt misschien gek, maar het is belangrijk om juist geen doel te stellen voor die tien minuten. We hebben vaak de neiging om onszelf te overschatten en in tien minuten bijvoorbeeld het hele aanrecht op te willen ruimen. Dan ben je na die tien minuten teleurgesteld als je pas op de helft bent. De kans is groot dat je denkt dat het een volgende keer geen zin heeft en dan geef je het op.”

Stop je dan middenin een taak? Ja, dat kan, zegt Alinda. “Na die tien minuten stop je, ook als je nog niet klaar bent. Kijk wat je wél gedaan hebt: als je de nadruk legt op iets wat nu opgeruimd is, bijvoorbeeld een stapel papier die nu niet meer op tafel ligt, ben je sneller geneigd om morgen weer tien minuten op te ruimen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je niet opruimt uit plichtsbesef of voor je bezoek, maar omdat je er lekkerder door in je vel gaat zitten en een fijnere sfeer in huis krijgt.”

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden