Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Welke kant van aluminiumfolie hoor je nu eigenlijk te gebruiken?

Het is je vast wel eens opgevallen dat aluminiumfolie een glanzende én een matte kant heeft. Maar de vraag is: heeft het ook een reden dat de twee kanten er verschillend uitzien?

Een fabrikant van de folie legt uit hoe het zit.

Warmte reflecteren

Volgens sommige mensen hebben de verschillende kanten van aluminiumfolie een belangrijke functie. Zo zou de glanzende kant warmte reflecteren, en de matte kant warmte binnenhouden. Wil je een gerecht afdekken om het warm te houden, dan draai je dus de glanzende kant naar de binnenkant en houd je de matte kant aan de buitenkant.

Verkleuring

Staat er een gerecht in de oven en wil je voorkomen dat deze te snel verkleurd? Dan zou je het gerecht juist moeten afdekken met de glanzende kant naar buiten. Of dit trucje ook echt werkt, durven we niet met zekerheid te zeggen. Maar wat vindt de fabrikant ervan?

Twee lagen aluminiumfolie

Komt ‘ie: het maakt volgens hem helemaal niets uit. De glanzende en matte kant ontstaan namelijk ‘per ongeluk’ tijdens het maakproces. De folie wordt tijdens dit proces ‘gewalst’ in lagen. Op deze manier wordt het uitgerekt tot de gewenste dikte. Om te voorkomen dat de folie scheurt, worden er twee lagen tegelijkertijd gewalst. Dat betekent dat één kant in aanraking komt met de pers (de glimmende kant) en één kant met andere folie (de matte kant). En daar komt het verschil dus vandaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Huffington Post

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden