null Beeld

Weet jij wat je verplichtingen zijn als er post verkeerd bezorgd is?

Als je pas verhuisd bent, is de kans groot dat er nog constant post van de vorige bewoners op de mat valt. Dit kan behoorlijk irritant worden als het maar blijft gebeuren. Maar ben je dan verplicht om het terug te sturen? En wat als je het per ongeluk hebt opengemaakt?

Best handig om te weten wat je rechten en verplichtingen zijn als er post verkeerd bezorgd is.

Niet jouw verantwoordelijkheid

Hoewel het wel vriendelijk is om post door te sturen wanneer je het voor iemand anders ontvangt, ben je niets verplicht. Het is namelijk aan de geadresseerde om ervoor te zorgen dat zijn adres overal goed is doorgegeven na een verhuizing. Weet je niet waar de geadresseerde nu woont? Dan kun je er ook voor kiezen om de post retour te zenden. Schrijf gewoon ‘retour afzender’ op de envelop, en dan zal PostNL de rest doen. Maar het hoeft dus niet, je mag de post ook gewoon weggooien.

Adresonderzoek

Wanneer er veel brieven van officiële instanties op de mat vallen, is er een kans dat er iemand anders ingeschreven staat op jouw adres. Overheidsinstanties sturen bijvoorbeeld post naar het adres waar mensen officieel op staan ingeschreven. Het is in dat geval slim om dit te checken bij jouw gemeente, die vervolgens een adresonderzoek kan starten.

Opengemaakte post

En wat als je dacht dat de post voor jou was en je het per ongeluk hebt geopend? Ook dan ben je gelukkig niet strafbaar. Wat je niet mag doen, is de inhoud van de post delen. Er is een kans dat dit in strijd is met de privacywetgeving, of met auteurswet in uitzonderlijke gevallen. Gewoon netjes dichtplakken en retour zenden, dus.

Bron | Radar

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden