Waterkringen in houten tafel verwijderen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waterkringen in je houten tafel of vloer? Zó verwijder je ze

Het zijn een van de grootste vijanden van je mooie houten tafel of vloer: die hardnekkige waterkringen. Ook als je de kringen meteen probeert droog te deppen, is het kwaad vaak al geschied. Zonde, maar gelukkig zijn er een aantal tips om ze toch weer uit het hout te krijgen.

Van slaolie tot vaseline: hulp komt soms uit een ietwat onverwachte hoek.

Waterkringen uit je houten tafel of vloer verwijderen

Een klein beetje water op een houten tafel of vloer kan al snel lelijke lichte kringen of vlekken geven, die er vervolgens met geen mogelijkheid meer uit lijken te gaan. Maar niet getreurd, want met een paar simpele huis-tuin-en-keukentips verdwijnen die waterkringen toch weer als sneeuw voor de zon uit je houten tafel of vloer.

1. Gebruik een föhn of strijkijzer

Leg een handdoek (of een oud T-shirt of katoenen lap stof) over de waterkringen en zet er vervolgens kort een föhn in een warme stand op. Haal de handdoek na eventjes te hebben geföhnd weg et voilà, weg zijn de kringen en vlekken. In plaats van een föhn kun je ook een strijkijzer over de handdoek gebruiken. Giet wel eerst al het water uit de strijkijzer en zet ‘m op een lage stand. Maak vervolgens draaiende bewegingen met de strijkijzer over de stof en blijf niet langer dan 20 seconden op dezelfde plek.

2. Zout en olijfolie

Ook zout bewijst weer eens een handig huis-tuin-en-keukenmiddel te zijn om vlekken te verwijderen. Meng een eetlepel olijfolie met een theelepel zout tot een soort papje. Breng dit met een doekje in wrijvende bewegingen over de waterkringen in het hout aan tot ze helemaal zijn verdwenen. Let wel op dat je het overtollige zoutpapje daarna met een vochtig doekje goed weghaalt, want anders kan het zout nieuwe vlekken in het hout maken. Maak het houten oppervlak daarna nog even goed droog met een schone doek.

3. Azijn

En ook azijn is geen vreemde als het op huis-tuin-en-keuken schoonmaaktips aankomt. Meng één deel azijn met twee delen water. Dit mengsel kun je vervolgens het beste met een watje of een echte kurk wrijvend aanbrengen op de ingedroogde waterkringen op je houten vloer of tafel. Gebruik daarna een licht sopje om het oppervlak af te nemen. Maak het hout vervolgens goed droog en breng hier eventueel nog een beschermingsproduct overheen aan voor het beste resultaat.

4. Tandpasta

Je verwacht het misschien niet, maar ook tandpasta kan ingedroogde waterkringen of vlekken verwijderen. Breng een beetje witte tandpasta op het hout aan en masseer dit een tijdje in. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een oude tandenborstel. Laat het vervolgens goed intrekken en veeg het met een schoon doekje weer weg. Maak als laatste het hout met een licht sopje helemaal schoon en droog het oppervlak daarna goed af.

5. Vaseline

Je moet er een beetje meer geduld voor hebben, maar ook vaseline is een redmiddel bij vlekken en kringen in een houten tafel of vloer. Breng dit wrijvend over het hout aan en laat het vervolgens 12 uur intrekken. Daarna kun je dit met een schoonmaakdoekje weghalen. Zitten de kringen er nog steeds? Dan kun je dit trucje opnieuw proberen.

6. Mayonaise

Een andere ietwat onverwachte hulp bij waterkringen is mayonaise. Breng ongeveer een tot twee eetlepels van de saus in het midden van een schone vaatdoek aan en vouw de randen vervolgens naar elkaar toe dicht, zodat de mayonaise onderin de doek ligt. Zo kun je de mayonaise met het stuk stof er nog tussen in het houten oppervlak wrijven. Vouw de doek daarna open en wrijf saus nu wel direct op het hout met ronddraaiende bewegingen. Laat dit een uur intrekken en veeg het daarna weg. Vervolgens kun je een vochtige doek gebruiken om de rest van de mayonaise weg te halen. Vergeet niet om het hout daarna goed droog te maken.

7. Slaolie en spiritus

Als laatste kun je ook nog een mengsel maken van één deel spiritus en twee delen slaolie. Meng dit heel goed, want de twee ingrediënten binden niet met elkaar. Doop een echte kurk in het mengsel en wrijf deze vervolgens in cirkelende bewegingen over de kringen. Begint het mengsel na verloop van tijd te schuimen? Dan is het tijd om de plek met een schone, vochtige doek af te nemen. Maak het hout daarna goed droog en breng als laatste een beschermingsproduct over het hout aan.

Bron | RTL Nieuws, WikiHow

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden