Margriet logo
Waspoeder of wasmiddel: zo wordt je was het schoonst. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel: zo wordt je was het schoonst

Vloeibaar wasmiddel en waspoeder verschillen niet alleen in prijs, maar ook in hoe effectief ze je wasgoed schoonmaken. Welk wasmiddel werkt het beste bij dertig graden en welke bij zestig? We zochten het uit.

Iedereen heeft zo z’n voorkeuren als het gaat om de was doen. De één spaart alle was op, de ander draait een kleine bonte was om morgen meteen de lievelingsblouse weer aan te kunnen. Velen geven de voorkeur aan vloeibaar wasmiddel, maar wordt je wasgoed dan het schoonst? Niet in alle gevallen. Milieu Centraal nam de soorten wasmiddel onder de loep. Vloeibaar wasmiddel is duurder, maar de kans is groot dat je te veel bij je wasgoed doet.

Bij déze temperatuur wordt je was met vloeibaar wasmiddel het schoonst

Bij wassen op lagere temperaturen kun je beter geen waspoeder gebruiken. Het geeft je wasgoed weliswaar een frissere geur, maar het lost minder goed op als je een was draait op lage temperatuur. Daardoor kun je vlekken in je wasgoed krijgen. Als je waspoeder bleekmiddel bevat kan dat bovendien je wasmachine beschadigen. Een was draaien op een lagere temperatuur kun je dus beter met vloeibaar wasmiddel doen. Dat is ook beter voor het milieu, omdat er minder vezels loslaten die in het riool belanden.

Ga je een was draaien op een hogere temperatuur? Dan kun je gerust waspoeder gebruiken. Dan ruikt je was extra fris en lost het poeder gemakkelijk op. Wissel waspoeder en vloeibaar middel af, dan blijft je was én de wasmachine goed schoon.

Zelf wasmiddel maken

Wasmiddel kun je ook gemakkelijk zelf maken. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Radar vertelt hoe je dat zelf kunt doen met 80 gram zeepvlokken en 5 liter water:

  1. Doe de zeepvlokken samen met 1 liter water in een kookpoot.
  2. Laat het goedje kort koken.
  3. Doe er 4 liter water bij en laat het geheel nog eens kort koken.
  4. Roer het geheel even door, totdat het mengsel stopt met bruisen.
  5. Laat het goedje afkoelen en haal er eventueel de mixer door om het helemaal vloeibaar te maken.
Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden