Margriet logo
Waarschuwing: online oplichters actief met webshops. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarschuwing: online oplichters actief met webshops rond de feestdagen

Sinterklaas is weer in ons land, Kerstmis lonkt en het is ook al bijna Black Friday. Voor velen hét moment om cadeautjes in te slaan. Als je dat online doet, is het belangrijk om waakzaam te zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor online oplichters.

Online cadeaus bestellen is comfortabel, maar niet altijd zonder risico.

Waarschuwing: online oplichters met webshop

Als consument is het belangrijk om webshops eerst goed te bestuderen voordat je er iets bestelt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door niks te bestellen voordat je de reviews hebt gelezen: dat zijn ervaringen van andere kopers met de webshop. Ook kun je op de website van de politie meldingen en aangiftes checken tegen bepaalde webwinkels.

Dinsdag 21 november is er een speciale campagne gelanceerd. Het ACM, de Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie hopen daarmee bewustwording te creëren bij Nederlanders die online aankopen doen. Bij deze organisaties komen veel meldingen binnen van consumenten die problemen krijgen zodra ze online iets kopen.

Verkeerde of niet geleverde producten

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat de helft van de consumenten in 2022 problemen had bij het online winkelen. Dan kun je denken aan producten waar iets mis mee was of de items werden veel later geleverd dan de webshop in eerste instantie beloofde. Soms kwamen producten zelfs helemaal niet bij de consument aan.

Hoe kun je zien of een webshop betrouwbaar is?

Het kan best lastig zijn om te zien wanneer een website echt is of wanneer er oplichters in het spel zijn. Volgens de politie kun je dat zo doen:

  • Bekijk Check de (verkoper) voordat je iets koopt of verkoopt aan anderen. Daar kun je eventuele negatieve ervaringen vinden op basis van e-mailadres, telefoonnummer, website of IBAN-rekeningnummer.
  • Heeft het product een eerlijke prijs? Als het te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Denk aan parfum die verkocht wordt voor een tientje, terwijl die eigenlijk 150 euro waard is.
  • Staan er contact- en bedrijfsgegevens op de website? Zoek naar het KVK-nummer, btw-nummer, adres, en telefoonnummer. Check of deze gegevens kloppen.
  • Controleer of de webshop is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit zegt niet meteen dat de webshop betrouwbaar is, maar je kunt wel zien of het bedrijf bestaat en hoe lang.

Bron | ANP, Politie.nl

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden