null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Voorkom ongelukken: zó stel je de koplampen van je auto goed af

Zijn de koplampen van je auto goed afgesteld? Dat is in de herfst en winter extra belangrijk, omdat het buiten vroeger en langer donker is. Des te groter de kans om tegenliggers te verblinden, met alle gevolgen van dien. Nauwkeurig afstellen die koplampen van je auto, dus. Maar hoe?

Voorkom ongelukken en stel tussentijds ook zélf je koplampen goed af, drukken experts ons op het hart. Zeker gezien het feit dat koplampen ook steeds feller licht geven, zo is gebleken uit een rapport van de ANWB.

APK

Bij de APK kijkt de automonteur altijd naar de basisinstellingen van je koplampen. Maar op sommige momenten is het belangrijk om de koplampen nóg eens af te stellen. Dit geldt voor alle auto's die na 2010 gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan, wanneer je met een volle auto met spullen of passagiers rijdt. De auto zakt dan iets naar beneden, waardoor je koplampen in het gezicht van je tegenliggers kunnen schijnen. Ze kunnen verblind raken en in het ergste geval een auto-ongeluk krijgen.

Koplampen controleren

Wil je -tussen de APK's door- controleren of je koplampen goed zijn afgesteld? Dan moet je op een aantal punten letten. Zo moeten de lampen op gelijke hoogte schijnen en niet te veel naar links of naar rechts. In onderstaande video zie je hoe je zelf zo'n controle uitvoert.

Koplampen van je auto zelf afstellen

Zie je duidelijk verschil tussen de koplampen? Dan is het belangrijk om ze opnieuw af te stellen. De koplampen van je auto afstellen blijft een technisch kunstje. Dit kun je het best bij een autogarage laten doen: die doen het het nauwkeurigst. Maar wil je kosten besparen, dan kun je er ook zelf mee aan de slag. Bij alle auto's die na 2010 zijn gemaakt, zit daar een speciaal knopje voor aan de binnenkant van je auto.

Zo doe je het:

1. Rijd je auto, met de lichten aan, zo dicht mogelijk tegen een muur.

2. Plak een stukje tape op de bovenste rand van het oppervlak dat verlicht wordt door de autolampen. Je ziet een duidelijke lijn waar het licht minder fel wordt.

3. Rijd je auto vervolgens naar achter, tot je op precies tien meter afstand staat van de muur. Heb je maximaal vijf meter ruimte? Deel het resultaat dan door twee. Je moet wel echt minimaal vijf meter van de muur af kunnen staan, anders kun je beter een ander plekje zoeken voor het afstellen van je koplampen.

4. Meet het verschil tussen het stukje tape en waar de lichten schijnen, op het moment dat je dus vijf of tien meter van de muur afstaat met je auto. Het stukje tape geeft aan waar de lampen schenen toen je dichtbij stond.

5. Is het verschil meer dan tussen de tien en twaalf centimeter? Dan moeten de lampen versteld worden. Dit kun je doen met een schroevendraaier. In deze korte filmpjes zie je welke bout of schroef je precies moet draaien, om de lampen te kunnen verstellen. Je draait met de klok mee om de koplamp omhoog te krijgen. Om deze juist omlaag te krijgen, draai je tegen de klok in.

Vervolgens doe je weer een controle, zoals in stap 1 tot en met 4.

Koplampen vervangen

Naast het goed afstellen van de koplampen, is het ook weleens nodig om ze te vervangen. Hoe je dat doet, lees je in het boekje van je auto en zie je in onderstaande video's: van halogeen- tot en met xenonverlichting.

Koplampen polijsten

Vergeet je koplampen ook niet -eens in de zoveel tijd- te polijsten. Door zonlicht, vuil en regen kunnen ze dof worden, waardoor er minder licht doorkomt. Dit kun je laten doen voor zo'n zeventig euro, maar vanaf vijftien euro heb je een doe-het-zelfsetje.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Centraal Beheer, ANWB, RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden