Voorkom een boete: zo kun je je autolampen het best schoonmaken
Je autolampen schoonmaken, doe jij dat weleens? Een belangrijk klusje, zeker aan het begin van de herfst. Dan wordt het eerder donker en mistig, dus kan het nog gevaarlijker zijn als je autolampen dof zijn. Maar hoe maak je ze het best schoon?
En wat zijn de gevolgen als je dit niet op tijd doet?
Gevaarlijk
Door uv-straling, pekel, steenslag en chemicaliën van de wasstraat, kan er een laagje ontstaan op de buitenzijde van je koplampen. Als je autolampen dof, beschadigd en/of vergeeld zijn, kan je auto afgekeurd worden voor de apk. Dat is niet voor niets: het is namelijk heel gevaarlijk om zonder goede verlichting de weg op te gaan, zeker als het donker is, hagelt, regent of sneeuwt. Doe je het wel, dan riskeer je een boete voor beperkte lichtopbrengst en in het ergste geval een auto-ongeluk. Er wordt vanaf de herfst, wanneer het eerder donker wordt, dan ook goed op gecontroleerd. Op tijd schoonmaken dus, die autolampen. Daarvoor moet je eens in de zoveel tijd even een goede blik op de lampen werpen, het liefst ook als het donker is. Geven ze nog goed licht, of is het tijd voor een schoonmaakbeurt?
Lees ook:
Déze temperatuur in een rijdende auto kan levensgevaarlijk zijn
Autolampen schoonmaken
Voor het beste resultaat, kun je je autolampen het best laten schoonmaken bij een garage. Maar je kunt het ook prima zelf doen - dat scheelt je geld. Veel mensen gebruiken hier tandpasta, koperpoets, cif of cola voor. Dat schuurt en polijst inderdaad ook, maar bij flink doffe autolampen niet goed genoeg en levert het maar kort resultaat op.
De beste diy-oplossing, is door je koplampen te schuren en polijsten. Je kunt hier een speciale polijstset voor koplampen voor kopen (die zijn er al vanaf 15 euro), waar onder meer schuurschijfjes (van grof naar fijn), polijstschijfjes, polijstpasta, beschermingsvloeistof en afplaktake in zit. Zo ga je vervolgens aan de slag:
- Plak de lak rondom de koplampen af met tape. Zo voorkom je dat de lak beschadigt als je de lampen schuurt.
- Maak de koplampen goed schoon met keukenpapier en glasreiniger. Als er bijvoorbeeld nog een zandkorreltje op de lamp zit als je gaat schuren, kan dat een kras veroorzaken.
- Schuur de koplampen van grof naar fijn, begin bijvoorbeeld met P800. Maak de lampen nat en het grove schuurschijfje ook. Veeg de lamp tussendoor regelmatig even schoon en droog met een doekje.
- Toegekomen aan het laatste en dus fijnste schuurschijfje? Nu moet de koplamp juist goed droog blijven. Na het schuren met het fijnste schijfje, wordt de koplamp als het goed is weer een klein beetje meer doorzichtig.
- Maak de koplamp weer goed schoon en droog.
- Nu is het tijd om de polijstpasta aan te brengen met de polijstschijf. Dit laat de lampen weer glanzen! Je kunt dit het best doen met een elektrische polijst- of boormachine, maar met de hand kan ook. Polijst dan met tenminste 200 ronddraaiende bewegingen met de klok mee.
- Tot slot breng je een beschermingsvloeistof aan. Ook dit doe je met een (schone!) polijstschijf. Maar let op: pas 24 uur na stap 6, zodat het echt goed hecht. Met de polijstschijf breng je de vloeistof gelijkmatig op de koplampen aan. Het aanbrengen kun je beter niet in direct zonlicht doen, maar het laten opdrogen wel. Dit moet minimaal twee uur.
En klaar ben je! Het kost eventjes wat tijd, maar dan hoef je het voorlopig ook niet meer te doen. En voorkom je dus een ongeluk of boete.
Bron | ANWB, autogeschiedenis.nl
Beeld | Getty
Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.